/
/
Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar

Araçlar için önemli olan iki sigorta türü kasko ve trafik sigortası olmaktadır. Ancak kasko ve trafik sigortası araç sahipleri tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır. Peki trafik sigortası nedir? Trafik sigortası kanunlarımız gereği zorunlu olurken, kasko ise araç sahiplerinin tercihine bırakılmıştır. Her iki sigorta türü de araçların korunması için bulunmasına rağmen birbirinden son derece farklıdır. Bu sebeple ikisi arasındaki farkların öğrenilmesi ve bu sayede ihtiyaçları tam olarak karşılayan poliçelerin oluşturulması sağlanabilir. Kasko ve trafik sigortası fiyatları birbirinden farklı olmasının sebebi de tam olarak poliçelerin farklı teminatlara sahip olmasından kaynaklanmaktadır. 

Kasko ve Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası nedir sorusunun cevabı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda bulunur. Trafik sigortası bu kanun gereğince zorunlu olmaktadır ve temel olarak herhangi bir kaza sonucunda karşı tarafın hasarını karşılamak için poliçelendirilmektedir. Zorunlu trafik sigortasının limiti yıllık olarak belirlenmektedir. Bu sebeple poliçenin her yıl düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Bu sayede oluşabilecek kazalarda karşı tarafın masrafına karşı önlem alınmış olur. 

Herhangi bir kaza durumunda hatalı taraf sizseniz karşı tarafın tüm hasarını karşılamakla yükümlü olursunuz. Bu hasar karşılanmadığında ise icra ve hapis cezaları ile karşı karşıya kalınır. Bunun önlenmesi için de trafik sigortası zorunlu hale getirilmiştir.  Zorunlu trafik sigortaları sadece araçlardaki maddi hasarları değil aynı zamanda sürücü ve yolcuların tedavi masraflarını da karşılayan bir poliçe olmaktadır. 

Araç sahiplerinin tercih ettikleri bir diğer sigorta türü ise kasko olmaktadır. Kasko nedir sorusunun cevabı ise temel olarak sigortalı kişinin aracının kaza ve hasar riskine karşı korunmasını sağlamak olarak açıklanabilir. Kasko poliçelerinin içeriğini sigorta sahibinin motorlu aracının iradesi dışında yanması, çalınması ya da hasara uğraması gibi durumlar oluşturmaktadır. Trafik sigortası ile kaskonun arasındaki en temel fark ise zorunlu trafik sigortası kaza anında karşı tarafın masrafları için yapılırken, kasko ise kaza sırasında sigorta sahibinin uğradığı hasarın giderilmesini sağlamasıdır. Bu sayede olası kazalarda sigorta sahibi büyük maliyetler altına girmek zorunda kalmaz.

Kasko Ne İşe Yarar?

Kasko ne işe yarar sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Bunların başında ise aracın trafikte ya da park esnasında hasar görmesi durumunda tamir masraflarının kasko şirketi tarafından karşılanmasıdır. Bu sayede sigorta sahipleri kaza sonrasında oluşan maliyetlere katlanmak zorunda kalmaz. 

Bunun yanında kasko poliçeleri içerisinde yer alan İhtiyari mali Mesuliyet teminatı sayesinde sigorta sahibinin kusurlu olduğu kazalarda zorunlu trafik sigortası ile birlikte karşı tarafın hasarını da karşılayabilir. Zorunlu trafik sigortasının belirli bir limitinin bulunmasından dolayı özellikle büyük hasarlı kazalarda karşı tarafın tüm masrafını karşılayamayabilmektedir. Bu durumda kaskolarda bulunan bu özellik sigorta sahiplerini mali yükten kurtarmaktadır. 

Kasko sigortasının sahip olduğu bir diğer özellik ise sigorta sahibinin araçlarını sadece kazalarda değil olası arızalarda da korumasıdır. Sigorta şirketlerinin anlaşmaları bulunan servislerde olası arızalar tamir ettirilebilir. Ayrıca sigorta şirketlerinin geniş servis ağları sayesinde sigorta sahipleri servis aramakla da uğraşmak zorunda kalmazlar. 

Araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortasının yanı sıra kaskoyu da tercih etmelerinin bir diğer sebebi ise aracın herhangi bir arıza sebebiyle yolda kalması durumunda çekici hizmetlerinin bulunmasıdır. Yol yardım teminatı içerisinde yer alan bu hizmet sayesinde özellikle bilinmeyen bir bölgede gerçekleşen arızalarda kısa süre içinde sigorta sahiplerinin problemleri çözülmektedir. 

Son olarak kaza ya da arıza sebebiyle sigorta sahibinin aracını servise bırakmasından sonra sigorta şirketleri ikame araç hizmeti sunmaktadır. Bu sayede sigorta sahipleri araçların serviste olduğu süre içerisinde herhangi bir araç problemi yaşamamaktadır.  Trafik sigortasının ne işe yaradığını merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası tüm araç sahiplerinin yaptırması gereken temel yasal sorumluluklarından birisi olmaktadır. Aracın trafiğe çıkabilmesi için gerekli olan evrakların içerisinde yer alan zorunlu trafik sigortası poliçesi temel olarak oluşan bir kazada kusurlu olunması durumunda karşı taraftaki aracın hasarının, sürücünün ve yolcuların tedavi masraflarının karşılanması için yaptırılmaktadır. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar trafiğe çıkamayacakları gibi aynı zaman da trafik muayenelerini de yaptıramazlar. 

Zorunlu trafik sigortasının çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki standart trafik sigortası olmaktadır. Standart trafik sigortaları devletin araç sahiplerine zorunlu tuttuğu trafik sigortaları olmaktadır. Standart trafik sigortası ile kaza sonucunda kusurlu olmayan tarafların gördüğü hasarları ve kazadan etkilenen üçüncü kişilerin uğradığı bedensel hasarları karşılamaktadır.

Zorunlu devlet sigortasının bir diğer çeşidi ise standart trafik sigortasından daha kapsamlı olan ekstra trafik sigortası olmaktadır. Bu sigortanın poliçe teminatları içerisinde yol yardım, araç bakımı mini onarım ve ek limitler yer almaktadır. Ekstra trafik sigortasının sahip olduğu bu özelliklerden dolayı sıklıkla kasko ve trafik sigortası birleşiyor olarak algılanmaktadır. 

Kasko da kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan ilki kasko olmaktadır ve ana teminat türüdür. Ayrıca dar kasko da kasko çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Bu kasko türünde ise sadece ana teminatlarının bir kısmı ile sınırlı olmaktadır. Kasko çeşitlerinden bir diğeri ise genişletilmiş kasko olmaktadır. Genişletilmiş kasko ise tüm ana teminatları içermesinin yanı sıra ek teminatlar da eklenebilmektedir. Son olarak kasko çeşitlerinin en kapsamlısı olan ta kasko bulunmaktadır. Kasko türlerinin en kapsamlısı olmasından dolayı kaskonun tüm ana teminatlarına ek olarak tüm ek teminatları da poliçeye dahil edilebilmektedir. 

Kasko Neleri Kapsar?

Kasko ve trafik sigortası farkı denildiğinde akla ilk gelen kaskonun zorunlu olmamasıdır. Ancak araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortasının yanı sıra kaskoyu tercih etmesinin temel sebebi kaskonun trafik sigortasında bulunmayan birçok özelliğe sahip olmasıdır. Bunların içerisinde öncelikle kaza anında kaskonun sigorta sahibinin aracının masraflarını kusur oranına bakılmaksızın karşılanmasıdır. Ayrıca aracın çalınması ya da yanması gibi durumlarda da yine kaskolar sigorta sahiplerinin yanında yer almaktadır. Bu Teminatlar her kaskoda bulunan temel teminatlar içerisinde yer almaktadır.

Ayrıca araç kaskoları aracın ülkemiz sınırları içerisinde ki masraflarını karşılamaktadır. Diğer bir deyişle kazanın ya da araç arızasının Türkiye sınırları içerisinde gerçekleşmesi gerekir. 

Kasko ana teminatları içerisinde şunlar yer almaktadır:

  • Çarpma,
  • Çarpılma,
  • Aracın çalınması,
  • Araca ait parçaların çalınması,
  • Üçüncü kişilerin kötü niyetler araca zarar vermesi,
  • Aracın yanması,

Kasko poliçelerine eklenebilecek ek teminatlar içerisinde şu hizmetler bulunmaktadır. 

  • Yurt dışı teminatı,
  • Grev,
  • Deprem,
  • Fırtına,
  • Dolu,
  • Toprak kayması,
  • Yıldırım,
  • Ticari araçlarda kullanım ve gelir kaybı,
  • Aracın anahtarının alınması ile çalınma olayları,
  • Mini onarım,
  • Aracın sususluk, donma, yağsızlık, eskime, bozukluk, paslanma ve çürüme gibi bakımsız kalması,
  • Kötü niyetli halk hareketleri,
  • Terör olayları,
  • Sel,
  • Su baskınları,
  • Sigara ve türevlerine ait zararlar,
  • Taşıma izni olan yanıcı ve patlayıcı maddeler,
  • Kilit sistemi,
  • Hayvanlardan gelebilecek zararlar, Elektronik arızalar,
  • Mekanik arızalar,
  • Kırılmalar,
  • Lastik arızaları.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortası kapsamı kaskoya göre daha dar kapsamlıdır. Trafik sigortalarının kapsamı kaza sırasında kusuru bulunmayan taraftaki aracın hasarlarının karşılanmasıdır. Ayrıca kaza esnasında doğabilecek üçüncü kişilere verilen bedensel zararı ve doğabilecek hukuki süreç masrafları da zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır. Diğer bir yandan araç sahiplerinin tercih etmeleri durumunda zorunlu trafik sigortası poliçelerinin teminatlarına çekici, yol yardım ve sağlık gibi ek teminatları da ekleyebilirler. 

Zorunlu trafik sigortalarının poliçelerinin diğer ayrıntıları sigorta şirketlerinin hizmetlerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca aracınızın durumunda poliçenin içeriği üzerinde etkili olmaktadır. Genel olarak zorunlu trafik sigortalarının kapsamının içinde;

  • İlk yardım ve tedavi masrafları,
  • Sakatlık ve tedavi sırasında meydana gelen maddi kayıplar,
  • Çalışamaz raporu alınması halinde güvence ve tazminatlar,
  • Kazada hatalı olmadığınız halde hatalı olduğunuzun iddia edilmesi ve bu sebeple dava açılması durumunda dosya ve avukat masrafları,
  • Vücutta meydana gelen hasarlara dair tazminatlar,
  • Ciddi kazalarda oluşan ölüm hallerinde defin ücretleri ve bu kişilerin bakmakla zorunlu olduğu yakınlarına ödenecek tazminat bulunmaktadır. 

En uygun araç sigortası için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kasko Fiyatları Ortalama Ne Kadardır?

Araç sahipleri hem bütçelerini hem de araçlarını korumak için genellikle zorunlu trafik sigortası ile birlikte kasko da yaptırmaktadır. Bu sebeple de kasko fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Ancak birçok farklı sigorta şirketi bulunduğu için kasko fiyatları da farklılık göstermektedir. Bu sorunun en doğru cevabı ancak kaskodan beklenen teminatların belirlenmesi ve bu teminata ve araca uygun sigortanın belirlenmesinden sonra öğrenilebilir. 

Ancak kasko fiyatlarının belirlenirken hangi kriterlerin baz alındığının bilinmesi araç sahiplerinin ortalama kasko fiyatları hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olacaktır. Kasko ücretleri belirlenirken en önemli kriterler içerisinde şunlar yer almaktadır.

  • Aracın kayıtlı olduğu şehir,
  • Poliçede yer alan teminatlar,
  • Araç sahibinin yaşı,
  • Araç sahibinin mesleği,
  • Araç sahibini cinsiyeti,
  • Aracın hasar geçmişi,
  • Aracın markası,
  • Aracın modeli,
  • Aracın yaşı,

Aracınız için kasko yaptıracaksanız sigorta sahibinin yaşı en önemli faktörler içerisinde yer almaktadır. Çünkü sigorta şirketlerine göre sigorta sahibinin yaşı ne kadar ileri ise deneyimleri de buna bağlı olarak artmakta ve doğal olarak kaza riski de azalmaktadır. Bu sebeple de ehliyetini yeni almış bir gencin ödeyeceği kasko daha yüksek bir fiyata sahip olurken, orta yaşlarda ve uzun süredir ehliyet sahibi olan bir kişinin ödeyeceği fiyattan daha yüksek olacaktır. Diğer bir yandan 60 yaşın üzerinde olan araç sürücülerine ait kaskoların ücretleri çok daha yüksek olmaktadır. Bunun sebebi ise sürücünün yaşının ilerlemesi ile tepki verme hızının düşmesi ve bu sebeple de kaza riskinin artmasıdır. 

Kasko-Fiyatları

Kasko ve Trafik Sigortası Fiyatları Ortalama Ne Kadardır?

Trafik sigortası fiyatları her yıl yeniden belirlenmektedir. Devlet tarafından belirlenen bu fiyatlarda kaskodaki gibi etkili olan bazı özellikler bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortası da kasko gibi aracın kayıtlı bulunduğu şehre göre belirlenmektedir. Ayrıca aracın daha öncesinde herhangi bir hasar kaydının bulunup bulunmaması da fiyatlar üzerinde etkili olmaktadır. Diğer bir yandan ilk defa araç sahibi olan sigorta sahiplerinin primleri de son derece yüksek olmaktadır. Çünkü kaza riskinin bulunup bulunmadığı bilinmemektedir. 

1 Şubat 2022 yılında belirlenen kasko fiyatlarında %20’lik bir artış söz konusu olmaktadır. Belirlenen yeni fiyatlarda da araçlar 7 farklı kategori de belirlenmiştir. Ayrıca araçların modeli ve kullanım amacı da zorunlu trafik sigortaları üzerinde etkili olmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kasko yaptırınca trafik sigortasına gerek var mı?

Kasko ile trafik sigortası birbiri ile karıştırılsa da birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca kasko zorunlu bir sigorta türü değilken trafik sigortasının her yıl yenilenmesi zorunludur. Bu sebeple de aracın kasko sigortasından bağımsız olarak araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekir.

Kaskosu olan araca trafik sigortası yapılır mı?

Aracını kasko ile koruma altına almak araç sahiplerinin kendi tercihleri olmaktadır. Ancak kaskosu olan aracın trafik sigortası yaptırılmaması gibi durum söz konusu olmamaktadır. Bu sebeple her araç sahibinin kaskosu olduğunda dahi zorunlu trafik sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Kasko nasıl bir sigorta türüdür?

Kasko envanter sigorta türlerinden birisi olmaktadır. Yıllık poliçeleri bulunan kaskoların teminatları içerisinde birçok farklı seçenek bulunmaktadır.Poliçenin içeriğinde bulunan teminatların yerine getirilmesi için ise gerekli şartların yerine gelmesi gerekir.

BENZER İÇERİKLER

Trafik Sigortası Yoksa Araç Bağlanır Mı
Trafik Sigortası Yoksa Araç Bağlanır Mı?
Trafik sigortası yoksa araç bağlanır mı sorusu, sürücülerin sıkça merak [...]
en uygun araç sigortası
En Uygun Araç Sigortası
En uygun araç sigortası, araç sahiplerinin ihtiyaçlarına yönelik bütçe dostu [...]
motosiklet kasko fiyatları
Motosiklet Kasko Fiyatları
Motosiklet kasko fiyatları, motosikletinizin güvenliği için önemlidir. Farklı sigorta şirketleri, [...]
Elektrikli Araç Kasko ve Sigorta Fiyatları
Elektrikli Araç Kasko ve Sigorta Fiyatları
Elektrikli araç kasko ve sigorta fiyatları hakkında bilgi alın. Elektrikli [...]
TOGG kasko zorunlu mu
TOGG Kasko Zorunlu Mu?
TOGG kasko zorunlu mu? sorusu, araç sahipleri için önemli bir [...]
Kasko Sigortasında Engelli İndirimi Var Mı
Kasko Sigortasında Engelli İndirimi Var Mı?
Kasko Sigortasında Engelli İndirimi Var Mı? sorusu, engelli bireyler için [...]

Share this post

× Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?