Zorunlu mali sorumluluk sigortası olarak da bilinen trafik sigortası, tüm karayolu motorlu araçlar için zorunlu olan bir tür sigortadır. Bu sigorta, kaza durumunda karşı tarafta meydana gelebilecek maddi ve fiziksel zararları kapsar. Kusurlu olduğunuz kazalarda karşı tarafın üzerinde oluşacak zararların finansal yükünü ödemeniz gerekmez. Sigorta şirketi, poliçede belirtilen kapsama limitleri içinde, diğer tarafın aracına gelecek hasarları, yaralanma durumunda kişinin hastane masraflarını, ölüm durumunda tazminat gibi sorumlulukları üstlenir. Trafik sigortası yasal olarak zorunlu olup yılda bir yenilenmelidir çünkü yılda bir yapılır.
Trafik Sigortası Neden Kullanılır?
Trafik kazalarında kusurlu olan taraf, karşı tarafın tüm masraflarını üstlenmekle yükümlüdür. Buda yüksek miktarlarda araç masrafları ve hastane masrafları anlamına gelir. Bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun zorunlu trafik sigortası, araç hasarlarını ve hastane masraflarını sizin yerinize üstlenerek maddi yükünüzü hafifletir. Olası durumlarda, avukatlık ücretleri ve mahkeme giderleri de sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ayrıca trafik sigortası olmadan araçların trafiğe çıkması yasak olduğu için muhakkak yaptırılmalıdır. Trafik sigortası kendinizi ve karşı tarafı güvence altı almak için yapılır.
İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklar İçin Tavsiyeler (madde halinde)
İlk defa trafik sigortası yaptıracak kişiler, en uygun trafik sigortası nasıl yapılır? En uygun trafik sigortası kaç lira? Gibi sorularla bir hayli meşgul olabiliyorlar. Bu sorulara verilecek doğru yanıtlar ve tavsiyeler doğrultusunda, size en uygun sigorta seçeneklerini değerlendirerek poliçe satın alabilirsiniz.
- Sigorta şirketlerini araştırın
Her sigortada olduğu gibi, trafik sigortasında da şirket araştırması oldukça önemlidir. Anlaşma yapacağınız şirket, beklentileriniz karşılamalı ve mağdur olmamanızın garantisini size verebilmelidir. Bu konuda şirketin anlaşmalı olduğu servisleri ve müşteri hizmetlerini araştırabilir, yorumlarına göz atabilirsiniz.
- Bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı düşünün
İlk defa araç aldığınızda birçok masrafla karşıya kalabilirsiniz. Hali hazırda araca ödediğiniz para zaten fazlayken trafik sigortası, kasko sigortası gibi masraflar gözünüzde büyüyebilir. Bu sebepten, bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak poliçe yaptırmalısınız.
- Verilen teklifleri karşılaştırın
Her sigorta şirketi farklı teminatlar ve fiyatlara sahiptir. Tek bir sigorta şirketi araştırıp direkt karar vermek doğru değildir. Sigorta acenteleri aracılığıyla veya online olarak, şirketlerden teklif almalı ve detaylı bir şekilde değerlendirmelisiniz.
- Aracı satın aldığınız gün trafik sigortası yaptırmalısınız
Bu konu son derece önemlidir. Aracın ruhsatını henüz üzerinize almış olmasanız bile, aracın modelini, motor numarasını ve şasi numarasını trafik sigortası yapan firmalara ileterek, sigorta yaptırabilirsiniz. Aksi halde trafik cezasına maruz kalabilir veya bir kaza olursa büyük maddi zararlara uğrayabilirsiniz.
- Poliçenin bitiş tarihine dikkat etmeli ve yenileme işlemini aksatmamalısınız
Trafik sigortası 1 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Süre dolduktan sonra derhal yenileme işlemi yaptırılmalıdır. Yenileme yapılmadığı durumlarda güvence altında olmamanızın yanı sıra, yaptırmadığınız her ay için %5 ceza oranı uygulanır.
- Sigorta poliçesinin neleri kapsadığını öğrenmelisiniz
Sigorta yaptırmadan önce, poliçedeki teminatları öğrenerek sigortanın nelere kapsadığını ve karşıladığını öğrenmelisiniz. Poliçe kapsamı dışında kalan durumları bilmeli ve ona göre tercih yapmalısınız.
- Hasarsızlık indirimini göz önüne almalısınız
Yıl botunca kaza yapmayan araçlara, bir sonraki sigorta yapımında indirdim uygulanır. İlk defa trafik sigortası yaptırırken bu konuyu dikkate almalısınız.
Zorunlu Trafik Sigortası Olmadan Trafiğe Çıkılırsa Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkılması halinde, ceza yaptırımı uygulanır. Bununda yanı sıra bir diğer tehlike de aracın trafikten menedilmesidir. Trafik sigortası bulunmayan araç, trafik ekipler tarafından çekici ile otoparka götürülür. Buradan sonra süreç biraz zorlaşır. Aracı otoparktan çıkarmak için cezanın ödenmesi ve trafik sigortasının yaptırılması gerekir. Çekici ücreti ve otoparkta kaldığı gün sayısına göre otopark ücreti de araç sahibi tarafından ödemek zorundadır. Ayrıca aracın kazaya karışması durumda, maddi manevi tüm sorumluluk kişiye yüklenir. Trafik sigortası bulunmayan araçlar, muayeneden geçemeyeceği gibi, yenileme işlemlerinde de hasarsızlık indirimi hakkını da kaybeder. Bu yüksek miktarlarda ücretleri ödemektense, en uygun trafik sigortasını yaptırmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Araç Sigortası ile Trafik Sigortası Arasındaki Farklar
Araç Sigortası | Trafik Sigortası |
Kasko sigortası isteğe bağlı olarak yapılır. Araç sigortası olmadan araç trafiğe çıkılabilir. | Trafik sigortasının yaptırılması zorunludur. Trafik sigortası olmadan araç trafiğe çıkamaz. |
Kendi aracınızı ve sizi güvence altına alır. Olası kazalarda aracınızda ve kişide meydana gelecek hasarları karşılar. | Kaza durumunda karşı tarafta meydana gelecek hasarları ve sağlık masraflarını karşılar |
Araç sigortasında poliçedeki teminatları araç sahibi belirler. Yani ek teminatları uygun primlerle ekleyebilir. | Trafik sigortasının teminatlarının limitini devlet belirler. Üst limitler sabittir ve değiştirilemez. |
Araç sigortası her zaman iptal edilebilir. | Trafik sigortası ancak araç satıldığında iptal edilebilir. |
En Uygun Trafik Sigortası Nasıl Bulunur?
En uygun trafik sigortasını, sigorta acenteleri yardımıyla veya online olarak bulmak mümkün. Her iki yöntemde de sigorta teklifi alarak, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun ve en ucuz trafik sigortasını bulabilirsiniz. Fakat bu konuda online yerine direkt sigorta firmasına danışmak, işinizi kolaylaştırır. Firmaya, aracınızın modelini, yaşını, kayıtlı olduğu ili ve beklentilerinizi bildirdiğiniz takdirde, sigorta firması sizin için en uygun zorunlu trafik sigortasını, sizlere sunar. Doğru fiyat karşılaştırmalarını sizin yerinize yapar ve geniş kapsamlı poliçeleri, uygun fiyatlara almanıza olanak sağlar. Eğer trafik sigortasını online olarak yapmak istiyorsanız da teklifleri aldıktan sonra, size en uygun trafik sigortası yorumlarını okuyarak da fikir edinebilirsiniz.
En Uygun Trafik Sigortası Yorumları
- TURGUT ŞEKER: Geniş kapsamlı ve uygun fiyatlı bir trafik sigortası bulmak zor olur diye düşünürken, aldığım teklifler doğrultusunda doğru sigortayı yaptırdım. Primler ve ödeme kolaylığından dolayı teşekkür ederim.
- BEGÜM POLATLI: Trafik sigortası yaptırmak ekstra masrafmış gibi gelse de ilk kazamda bunun ne kadar önemli olduğunu anladım. Her yıl aksatmadan trafik sigortamı yeniliyorum. Bu sayede trafiğe kaygısız bir şekilde çıkabiliyorum. Trafik sigortası hem kendimi hem de karşı tarafı güvence altına almamı sağlıyor.
- SELİM ŞAHİNER: Her sene yenileme işlemi yaptığım trafik sigortamı yıllardır aynı şirket üzerinden yaptırıyorum. Bugüne kadar hiçbir problemle karşılaşmadım. 6 yıldır büyük kazalar olmasa da az hasarlı kazalarda hiçbir ücret ödememe gerek kalmadan karşı tarafın tüm masrafları karşılandı. Kesinlikle tavsiye ederim.
- KÜBRA AKÇALAR: Trafik sigortası ve araç sigortası yaptırmak için geniş bir araştırma yaptım. Özellikle trafik sigortası konusunda tereddüt yaşarken sigorta hazır benim için en uygun trafik sigortasını bana sunarak işimi kolaylaştırmamı sağladı. Teşekkür ederim.
- GİRAY ŞERİFOĞLU: Aracımı aldıktan sonra tavsiye üzerine sigorta hazır firmasına danıştım. Daha sonra benim ihtiyaçlarımı ve bütçemi göz önüne alarak en iyi ve en uygun trafik sigortasını yaptırmamı sağladılar. Müşterilerine karşı son derece nazik ve ilgili bir firma. Gözü kapalı güvenebilirsiniz.
- YASEMİN GÜR: Online trafik sigortası teklifleri ile kafam karışmışken sigorta hazır firmasıyla karşılaştım. Aklımdaki tüm soru işaretlerini gidermeme yardımcı oldular. Sorduğum her soruya sabırla ve detaylı bir şekilde cevap verdikleri için teşekkür ederim.
- YAVUZ ÇOLAK: Sigorta hazır hiç kuşkusuz işini çok iyi yapan bir sigorta acentesi. Trafik sigortası ve araç sigortamı firma aracılığıyla yaptırdım. Tavsiye ederim.
En Uygun Zorunlu Trafik Sigortası Yapan Firmalar Hangileridir?
Sigortahazir.com
Sigorta hazır sadece zorunlu trafik sigortası hususunda değil, diğer sigorta gruplarında da en çok tercih edilen firmalar arasında yer alıyor. Tamamen müşteri memnuniyetini baz alan sigorta hazır firması, müşterileri için detaylı araştırmalar yaparak, en uygun sigorta poliçelerini müşterilerine sunuyor. Fiyat tekliflerini karşılaştırarak en avantajlı sigortalara ulaşmanızın garantisini, sizlere veriyor. Ayrıca müşterilerine özel indirimleri de mevcut. Sigorta yaptırmaya karar verdiğiniz andan itibaren, her adımda yanınızda olarak tüm süreci sorunsuz geçirmenizi sağlıyor. Yüksek müşteri memnuniyetine sahip olmalarından dolayı, sektörde önde gelen firmalar arasında yerini alıyor.
E-sigortam.com
E- sigortam uzun yıllar süren tecrübe ve alt yapılarıyla müşterilerine hızlı tekliflendirmelerle, en uygun trafik sigortası garantisini veriyor. Yapılan sigortalara ek kampanyalar sunuyor. E-sigortam adından da anlaşılacağa üzere online bir sigorta firması. Müşteriler kurumsal web sitesi üzerinden teklif alarak, kendilerine uygun trafik sigortasını seçip, satın alabiliyor. Gerekli durumlarda ulaşabileceğiniz WhatsApp numarası ve müşteri hizmetleri numarası da mevcut. E-sigortam online işlem yapmak istemeyenler için maalesef pek uygun değil.
Sigortamfast.com
Sigortamfast bir diğer online poliçe satın almanızı sağlayan sigorta firması. Geniş kapsamlı poliçeleri ve web sitelerinde kullandıkları kolay ara yüz ile müşterilerine, her konuda kolaylık sağlıyor. Web sitesi üzerinden istenilen bilgileri girerek, yaklaşık 20 tane sigorta şirketinden trafik sigortası teklifi alarak, istediğiniz poliçeyi anında satın alabiliyorsunuz. Desteğe ihtiyacınız olduğunda ise müşteri hizmetleri ile iletişime geçip, sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Trafik sigortası teminat limitleri, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenip sunulur. Tavan limit belirli olsa da bazı sigorta şirketleri yer alan ana teminatlara, ek teminatlarda sunabilir. Bu da fiyatın artmasında rol oynar. Ayrıca en uygun trafik sigortası tavan fiyatı, aracın modeline, kayıtlı olduğu ile, sürücünün hasar kaydı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Aracın modeli ve yaşı: Araç düşük donanımlı bir modelse, kazalara daha açık olacağı için yüksek donanımlı araçlara göre, daha geniş poliçe hazırlanır. Aynı şekilde aracın yaşı arttıkça olası kazalarda tamir masrafı artar. Buna bağlı olarak prim oranı, aracın yaşına göre artış gösterebilir.
Aracın kayıtlı olduğu il: Yaşanılan ilde trafik yoğunluğu fazlaysa, kaza riski daha yüksek olduğundan yüksek pirim ödenir. Trafik yoğunluğu az olan yerlerde, risk daha az olduğu için prim tutarı düşer.
Sürücünün hasar kaydı: Hasarsızlık siteminde 7 kademe bulunur. 1. Basamakta en fazla hasar alan araçlar yer alır. 7. Basamakta ise neredeyse hiç hasar kaydı bulunmayan araçlar yer alır. Bu hasarsızlık kademesi arttıkça ödenecek primde, indirim uygulanır.
Aracın kilometresi: Aracın yüksek kilometrede olması kaza riskini arttırdığı için prim tutarını etkiler.
Aracın boyutu: Büyük araçlar küçük araçlara göre daha az zarar görür. Bu sebepten büyük araçların prim tutarı daha düşük olurken küçük araçlarınki biraz daha yüksek olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Trafik sigorta ücreti ne kadar?
Trafik sigorta ücreti hakkında net bir cevap vermek doğru olmaz. Trafik sigortası birçok etmene bağlı olarak değişir. En ucuz trafik sigortası yaptırmak birçok teminattan feragat etmeniz anlamına gelir. Bu sebepten bu konuda çok dikkatli olmalı, belirtilen bütün şartları göz önüne alarak, teminatları detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Bu konudaki detayları ve en net fiyat bilgisini online veya direkt, sigorta acentesine danışarak öğrenebilirsiniz.
En iyi tamamlayıcı sigorta hangisi?
Tamamlayıcı sigorta SGK’ya ek olarak yapılan sigorta türüdür. Sağlık hizmetleri konusunda, kişiye çok büyük avantajlar sağlar. En iyi tamamlayıcı sigorta bütçenizi aşmayan, ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi karşılayan, geniş kapsamlı teminatları bulunan sigortadır. Yaptırmak istediğiniz en iyi tamamlayıcı sağlık sigortasına, sigorta acenteniz aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Özel sağlık mı tamamlayıcı mı?
There are clear differences between private health insurance and supplementary health insurance. When these differences are compared, we can say that private health insurance is more advantageous. Supplementary health insurance is made in addition to SGK and is valid only in private hospitals where the insurance company has an agreement. Private health insurance, on the other hand, can be made under all circumstances, whether it is SSI compulsory or not. It has broader coverage than supplementary health insurance. Although the premium fee is higher than the complementary health insurance, it allows you to benefit from many health services free of charge. In this case, private health insurance is more preferred and recommended.