/
/
Zorunlu Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası

Hemen Teklif Al!

İhtiyacınız Olan Pek Çok Üründen Hemen Ücretsiz Teklif Al

Ülkemizde yapılması kanunen zorunlu tutulan sigorta türlerinden olan zorunlu trafik sigortası nedir ve zorunlu trafik sigortası nasıl yapılır ve kapsamı hakkındaki tüm bilgileri sizler için hazırladık.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Motorlu araçların trafiğe çıkmaları halinde yaptırımları zorunlu olan trafik sigortasına zorunlu trafik sigortası denilmektedir. Trafik sigortası zorunlu mu? Sorusunun yanıtı ise kanun kapsamında 2918 sayılı Karayolları Trafik kanununa göre uygulanmakta olan trafik sigortası her araç için zorunlu şeklinde belirtilmiştir.

Araçların trafik koşullarında ve yoğun trafik anlarında karşılaşılabilecek zararlar ile hasarları daha aza indirmek için zorunlu trafik sigortası uygulanmaktadır. Trafik sigortası bulunmayan araçlarla trafiğe çıkılması halinde araç sahiplerine cezai işlem uygulandığı gibi araç trafikten men cezası da uygulanabilmektedir. 

Trafik sigortası yaptırmak için araç sahibinin kimlik numarası, aracın ruhsatı, araç plakası ve markası gibi belge ve bilgiler alınmaktadır. Sigorta şirketleri ruhsat numarası üzerinden aracın geçmiş kayıtlarını gözden geçirerek ödeme işlemleri için detayları hazırlamaktadır. 

Her araç kendi özelliğine ve türüne göre  trafik sigortası yaptırılırken sigorta fiyatlandırılmasında da bu etkenlere dikkat edilmektedir. 

Trafikte zorunlu trafik sigortası bulunmayan bir araç kazaya karıştığında ise karşı tarafın maddi hasarlarını ve zararlarını karşılamakla yükümlü olmasının yanında hastane ve muayene gibi ücretleri de karşılamakla yükümlüdür. 

trafik-sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Trafik sigortası kaza sonucunda ortaya çıkan zararları poliçe üzerinde belirtilen limitler ve teminatlar ile karşılayan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası kapsamında kaza sonucunda karşı tarafa verilen zararlar karşılandığı gibi üçüncü şahısların zararları ve kasti olmadan kamu mallarına verilen zararlar da karşılanmaktadır.

Trafik sigortası kaza sonrasında karşı tarafta oluşan can kayıpları ve çalışmayı engelleyen kayıplar nedeniyle karşı tarafın baktığı kişilere yoksun kalmamaları için de oluşan zararları karşılamaktadır. Tüm bunların yanında karşı tarafın açmış olduğu dava sonucunda mahkeme ve avukatlık masrafları haklı kişiye sağlanmaktadır.

Zorunlu trafik sigortası kaza sonrasında karşı tarafın maddi hasarlarını karşılamasının yanında oluşabilecek ilk yardım hizmetleri ile ilaç ve muayene ücretleri gibi masrafları da karşılamaktadır.

Kısacası zorunlu araç sigortası kaza sonrasında karşı tarafın zararlarını temin etmektedir. Bunların yanında kusurluluk oranı da dikkate alınmaktadır. 

Trafik sigortası bazı durumlarda kazalarda oluşan zararları kapsam dışı olarak kabul ederek karşılamamaktadır. Bunlar sigortalı aracın hareket haline olmadığında yol açtığı kazalar, kaza sonucunda sigortalı kusurlu olduğunda kendi aracının zararlarını karşılamakta, trafik sigortası bulunan aracın çalınması sonucunda bir kazaya karışması halinde, kaza yapan araçların aynı kişiye ait olması durumunda, araç içerisinde patlayıcı madde bulunmasında oluşabilecek hasarları, aracın bakıma verildiği veya satışa çıkarıldığı yerde oluşan kazalar sonucundaki hasarları ve zararları trafik sigortası karşılamamaktadır. Aynı zamanda doğal afetler nedeniyle zarar gören araçların zararlarını  trafik sigortası karşılamamaktadır. Bu tür zararların oluşabileceği endişesi ile kasko yaptırılması tavsiye edilmektedir. Kasko daha ayrıntılı olarak düzenlenerek teminatları daha fazla olan bir isteğe bağlı sigorta türüdür. Kasko nedir hakkında daha detaylı bilgi için kasko sigortası yazımıza bakabilirsiniz.

trafik-kazası

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

Trafik sigortaları poliçede belirtilen teminat limitlerine göre herhangi bir kaza sonrası trafik sigortasının ne kadar karşılayacağını belirlemektedir. Buna göre trafik sigortası kazada önceden teminatla belirtilen limitleri karşılamaktadır. Trafik sigortası teminat limitlerinde araç çeşidi ve sağlık karşılamaları, sakatlanma ve ölüm ile maddi zararlar başlıkları altında belirtilmektedir. Buna göre otomobil ile maddi zararlar başlığında araç başı 50 bin TL kaza başına da 100 bin TL gibi rakamlar ile belirtilmektedir. Sağlık karşılamaları için ise kişi başı 500. 000 TL kaza başına ise 2.500.000 TL teminat verilmektedir. Sakatlanma ve ölüm hallerinde kişi başı 500.000 TL kaza başına ise 2.500.000 TL otomobil türünde araçlar için teminat gösterilmektedir. 

Bunların dışında araç türleri kamyon, kamyonet, minibüs, motosiklet ve tarım araçları gibi çeşitlerde ise teminatlar farklı olarak değerlendirilmektedir. 

Ttrafik sigortası teminatları kaza başına maddi teminat, sağlık gider teminatı, ölüm ve sakatlanma teminatı ve araç başına maddi teminat gibi ayrıntılı olarak belirlenmektedir. Oluşabilecek farklı maddi külfeti bulunan kazalara karşı ise ihtiyari mali mesuliyet teminatı gibi teminatlar bulunmaktadır. 

Trafik sigortası kapsamında karşı tarafın kusursuz olması halinde belirtilen miktarlardan daha fazla maddi zararlar da ise kusurlu bulunan tarafın oranı dikkate alınarak ödemelerin ondan tahsili gerçekleştirilmektedir. 

Bir kazada %100 kusurlu taraf bulunuyor ise kaza masrafları konusunda karşı tarafın masrafları trafik sigortası ile karşılanırken kusurlu aracın zararlarını ise kasko karşılamaktadır. Kasko bu durumlarda oldukça yararlı olmaktadır. Bu nedenle trafiğe çıkan birçok araç sahibi kasko yaptırmayı tercih etmektedir. 

zorunlu-trafik-sigortası-ödeme

Trafik Sigortası Sorgulama Nereden Ve Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası sorgulama işlemleri oldukça kolay yapılabilmektedir. E- devlet adresinden giriş yapıldıktan sonra trafik poliçe sorgulama ekranına geçiş yaparak araç plaka numaraları ile poliçe ve trafik sigortası için gerekli bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Araç sahipleri araç sigortası sorgulama işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedir. Mobil uygulama ve internet üzerinden araç sigorta yapmak ve poliçe ayrıntılarına ulaşılması sağlanmaktadır. 

Araç sigorta süresi zamanında yapılması avantajlı olurken geciken sigortalama işlemleri için gecikme zammı alınabilmektedir. Bu nedenle belirli sürelere araç sahiplerinin sigortalılık sürelerini kontrol etmeleri tavsiye edilmektedir.

Araç Sigortası Çeşitleri Nelerdir?

Araç sigortaları zorunlu trafik sigortası ve kasko olarak çeşitlendirilebilmektedir. Trafik sigortası zorunluluk kapsamında yapılırken kasko ise tüm olumsuz durumlarda araç sahiplerinin kendi araçlarında meydana gelebilecek hasarlardan korunmak amacıyla yaptırdıkları bir sigorta türüdür.

Araç sahipleri için kısa süreli trafik sigortası yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu olmaktadır. Kısa süreli zorunlu trafik sigortası yapılması için yabancı plakalı ve uluslararası yolcu veya yük taşımacılığı yapan araçlar bu kapsamda değerlendirilmektedir. 

Trafik sigortası günlük araç sigortası şeklinde uygulamalar trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir. 

Araç sigorta çeşitleri zorunlu trafik sigortası ve kasko olarak kabul edilmektedir. Kasko isteğe bağlı sigortalama işlemlerini oluştururken trafik sigortası trafikte bulunan her araçta bulunması gereken bir sigorta türüdür.

kasko-sigortası

Kasko Sigortasının Özellikleri Nelerdir?

Kasko sigortası kapsamında araçta oluşabilecek yanma, çarpma, çalınma ve kasıtlı şekilde oluşabilecek hasarlardan korunmak amacıyla yapılmakta ve bu zararları karşılamaktadır. Kasko ve trafik sigortası farklarına bakmak istiyorsanız link üzerine tıklayabilirsiniz.

Kasko sigortası daha fazla güvence sunduğu gibi araç sahiplerinin olabilecek kaza sonrasında ödemek zorunda kalacakları büyük miktarda ücretleri karşılamak ve teminatları genişletmek imkanı sunmaktadır. 

Kasko sigortası süre olarak bir yıllık dönemi kapsamaktadır. 6 aylık dönem içerisinde kasko yaptırmak istendiğinde ise geri kalan 6 aylık süre kasko sigortasının iptal edilmesi ile tamamlanmış sayılmaktadır. Kasko sigortası özellikle birçok açıdan araç sahiplerinin zarara uğramalarını önleyen ve doğal haller ile karşılaşılabilen afetler neticesinde de otomobillerde oluşabilecek hasarları temin eden bir sigorta türüdür. 

Gündelik hayatta kasko kapsamında yoğun trafik koşullarında daha güvenli araç kullanımı sağlanırken zorunlu trafik sigortası ile de kanunen güvencede olmak amaçlanmaktadır. 

Trafik Sigortası Taksitli Olarak Yapılır Mı? 

Zorunlu trafik sigortası yapımında araç sahipleri için genel sigorta şirketleri taksitli olarak ödeme imkanı sunmaktadır. Trafik sigortası poliçelerinde özellikle sigorta şirketlerinin uygulamalarına göre primler taksitli olarak ödenebilmektedir. Taksit sayıları sigorta şirketleri tarafından belirlenmekte 3, 6 ve 9 ay gibi dönemlerde taksitler şeklinde ödeme yapılabilmektedir. 

Sigorta ücretlendirilmesi belirli özelliklere bakılarak yapılan trafik sigortası poliçesi ile belirlenen miktarlar taksitlerle ödenebilmekte ve daha sonra gelecek zam ve artışlardan poliçe döneminde etkilenmemeleri sağlanmaktadır. 

Sigorta şirketleri tarafından teklif alınıp değerlendirildikten sonra sigorta yenileme işlemleri yapılabilmektedir. Aynı zamanda satılan araçta kalan sigorta primleri ise satış işlemlerinin ardından sigorta şirketlerine başvurmak suretiyle geri alınabilmektedir.

araç-sigortası

Zorunlu Trafik Sigortanın Fiyatları 2022’ de Ne Kadardır? 

Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları otomobil için 1. Basamak 6.018 TL, 4. Basamak 2407 TL, 7. Basamak 1323 TL  olarak belirlenmektedir. Sigorta tavan fiyat tekliflerinde aracın kullanıldığı il, hasar geçmişi ve araç türü belirleyici olmaktadır. 

 Trafik sigortası hasarsızlık indirimi 7. Basamakta % 45, 6. Basamakta %30 , 5. Basamakta % 15 indirim uygulanırken hasarlı geçirilen her yıl %50, %100 ve %150 oranında alt basamağa düşülerek fiyatlarda artış görülmektedir. Zorunlu trafik sigortasında ilk defa otomobil sigortası yaptıracaklar için de artış yapılmaktadır. 2022 yılında trafik sigortası zammı 1 Haziran tarihinden itibaren % 25 olarak belirlenmiştir. Buna göre belirtilen fiyatlarda artış görülebilmektedir. 

Zorunlu trafik sigortası için yenileme döneminde fiyat teklifi alarak sigorta yenileme yapılması tavsiye edilmektedir. 

Kasko fiyatlarını merak ediyorsanız link üzerine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

2022-trafik-sigorta-ücretleri

Trafik Sigortası Teklifi Nasıl Alınır? 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ekranından araç plaka ve kimlik bilgileri girilerek araç sigortası için Trafik Sigortası Teklif Al butonunu tıklayarak teklif alma işlemleri yapılabilmektedir. Trafik sigortası teklif alma ekranında tüm sigorta şirketlerinin teklifleri bulunduğu gibi verilen e posta üzerinden de şirketlerin teklifleri iletilebilmektedir. 

Trafik Sigorta teklif al işlemleri ile kısa zamanda en uygun trafik sigortası karşılaştırılması yapılabilmektedir. Sigorta şirketleri arasında uygun fiyatı veren şirketler tercih edilerek sigorta yenileme döneminde daha avantajlı fiyatlar ile zorunlu trafik sigortası yaptırmak mümkün olmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar? 

Trafik sigortası fiyatları belirlenirken aracın kayıtlı bulunduğu il ile aracın cinsi ve hasarsızlık gibi sürücülerin kaza geçmişleri etkili olmaktadır. Araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası ne kadar olduğu sorularına genel olarak otomobil için en düşük 1798 TL İle 2000 TL arasında değişen fiyatlar ile gerçekleştirilmektedir yanıtı verilmektedir. Belirtilen fiyatlar tüm araçlar ve hasar grupları için belirlenen ortalama fiyatları göstermektedir. 

Trafik sigortaları hesaplanırken araç çeşitleri ve bulunduğu il gibi özellikler göz önünde tutulmaktadır. Bu nedenle kaza yapmayan sürücüler desteklendiği için onlar için daha avantajlı fiyatlar sunulmaktadır. Böylelikle dikkatli araç sürmek ve trafik kurallarına uymak teşvik edilmektedir. Özellikle hasarsızlık değerlendirildiğinde trafik sigorta sorgulama işlemlerinde daha az ücretler ödenebilmektedir. 

Aracın Trafik Sigortası Var Mı? 

Araç trafik sigortası sorgulamak ve aracın zorunlu trafik sigortasını sorgulama e devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Araç plaka bilgileri ile trafik sigorta süresi hakkında bilgilere ve trafik sigortası ile ilgili ayrıntılara ulaşmak mümkün olmaktadır. 

Araç trafik sigortası bulunmadığı halde trafiğe çıkmak ise cezai işlem yapılmasına neden olmaktadır. 

Araba Alırken Trafik Sigortası Ne Kadar? 

Araç alımında ikinci el ve sıfır araçlar için farklı süreler tanınmaktadır. Araç alımında özellikle ikinci el araçlarda aracın sigorta süresi 15 günlük bulunmaktadır. Aracın yeni sahibinin zorunlu trafik sigortası yapmak için 15 günlük süresi bulunmaktadır. 

Sıfır araçlarda ise genellikle trafik sigortası araç satılmasından evvel başlatılmış olabilmektedir. Sıfır araç almak isteyenlerin aldıkları araçlarda poliçe sürelerini kontrol etmeleri gerekmektedir. 

BENZER İÇERİKLER

Togg sigorta fiyatı
TOGG Sigorta Fiyatı
Togg sigorta fiyatı: En uygun seçenekler burada! Elektrikli Araç Trafik [...]
Geçici Trafik Sigortası
Geçici Trafik Sigortası
Geçici trafik sigortası, araç sahiplerinin kısa süreli ihtiyaçlarını karşılayan önemli [...]
Zorunlu Taşıt Sigortası
Zorunlu Taşıt Sigortası Neden Yapılır?
Türkiye’de araç sahiplerinin yasal olarak sahip olması gereken zorunlu taşıt [...]
otomobil kasko hesaplama
Otomobil Kasko Hesaplama
Otomobil kasko hesaplama ile sigorta maliyetlerini hesaplayın. En iyi fiyatlarla [...]
aracımın kasko değeri ne kadar
Aracımın Kasko Değeri Ne Kadar?
“Aracımın kasko değeri ne kadar?” sorusuna cevap veren ve kasko [...]
zmss nedir
ZMSS Nedir?
ZMSS nedir, araç sahiplerinin yasal gereklilikleri karşılamak için aldığı bir [...]

Share this post

× Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?