/
/
Poliçe Nedir?

Poliçe Nedir?

Halihazırda sigorta şirketi ya da kurumlarıyla hizmet alan kişi arasında yapılan anlaşmanın yazılı belgesine poliçe denir. Bununla birlikte içeriğinde ise karşılıklı tüm haklar yazılı bir şekilde bulunur. Ayrıca sorumlulukların belirtilmesi söz konusu olup tüm durumlar netlik kazanır. Hakların korunması adına poliçe nedir, sigorta poliçesi nedir sorusuna bir güvence teminatı yanıtı da vermek yanlış olmayacaktır. Sigorta şirketinin nasıl bir işleyişe sahip olduğu ve neler sunacağını poliçede görebilirsiniz. Buna göre haklarını bilerek sigorta hizmetlerinden yararlanma mümkün olur. 

Poliçe Çeşitleri Nelerdir?

Söz konusu tüm sigorta türleri için geçerli olmakla beraber poliçelerin önemi büyüktür. Olası tüm sorunlu durumları net bir şekilde ortadan kaldıran yazılı belgedir. Ayrıca özel şartname durumları da olabilmektedir. Genel anlamda baktığımızda sağlık sigortası poliçeleri, araç sigortası poliçeleri, kasko ve DASK gibi poliçeler en yaygın olanlarıdır. Her ne kadar çeşitli mevzuat durumları olsa da poliçeler sayesinde tüm tarafların hakları koruma altına alınır. Olası bir olumsuz gelişmede sigortalının nelere sahip olduğunu poliçeye bakarak görebilirsiniz. Yine aynı şekilde sigorta şirketleri hakları da güvence altındadır. 

Sigorta Poliçe Nedir?

Risklerin beyanı durumlarıyla birlikte tüm teminat durumlarının yazılı olduğu sigorta poliçe nedir? Burada önemli olan ilk husus şüphesiz ki Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde oluşturulmasıdır. Aksi durumda poliçelerin herhangi bir geçerliliği bulunmaz. Sigorta şirketiyle gerçekleştirilen poliçelerde tüm hak ve sorumluluklar beyan edilir. Bunun dışında ek teminat konulabilir. Mutlak surette sigorta poliçesinin düzenlenmiş olduğu tarih, sigorta türü ve sigorta şirketiyle sigorta yaptıranın kimlik ve iletişim bilgileri yazılır. Ayrıca poliçenin başlangıç ve bitiş tarihleri de olmazsa olmazdır. Poliçeye dair teminatlara ilişkim tüm genel ve özel şartlarla sigorta ücreti, prim tutarıyla ödeme planları da bulunur. Bunların olmaması halinde eksiklikten ötürü geçerliliği söz konusu değildir. 

sigorta-poliçesi

Sigorta Poliçe Teminatları

İlk olarak poliçe nedir kısaca belirttikten sonra olması gerekenleri sıraladık. En dikkate değer unsur ise satın alma sırasında nelere bakılacağıdır. İlk olarak sigorta şirketinin teminat durumlarının ne derece olduğu önem taşır. Beklentilerle paralellik göstermesi durumunda tüm haklarını kişinin öğrenmesi gerekir. Var olan poliçe çeşitleri farklılık gösterse de genel anlamda şartların birçoğu aynıdır. Tümü için dört taraf bulunur. Sigorta şirketi, sigortalı ve sigortadan faydalanan ile sigorta ettirendir. Söz konusu poliçe teminatlarında ise zorunlu trafik sigortası ve deprem sigortasında kanun açıktır. Teminat durumunda olan risklerin belirlenmesi kanunla olduğu için herhangi bir değişim yoktur. Ancak diğerleri için inisiyatif durumları olurken özel şartlarla daha geniş teminatlar olması sağlanır.

DASK Poliçe Nedir?

Sigorta şirketleri üzerinden gerçekleştirilen dask poliçe işlemleriyle zorunlu deprem sigortasına sahip olursunuz. Deprem ve depremle ilgili olan tüm durumlara karşı güvence sunar. Yangın, yer kayması ve tsunami da dahil olurken genişliği yeterlidir. Düşük prim maliyetlerine sahip olmasının ötesinde binaların güvence altına alınmasında rol oynar. Halihazırda kurumlar arasında da farklılıklar yoktur. Hızlı bir şekilde hemen dask sigortası işlemlerinize başlayabilirsiniz. 

Sadece ev değil, bina geneli zararlara karşı maddi bir hizmet sunar. Kapsam alanına baktığımızda deprem sebebiyle binanın yıkılması, depremle ortaya çıkan yangın gibi durumların yarattığı maddi zararları karşılar. Ayrıca bahçe duvarlarıyla merdivenler, asansörler, çatı ve bacalara dair zararların karşılanması da söz konusudur. Bu açıdan dask poliçe nedir özelinde kapsamını vermiş oldu. 

Hem kişisel hem de devletin deprem kaynaklı giderlerini azaltma adına ortaya çıkan dask poliçe hizmetlerinde sağlıklı yapılaşma amacı da vardır. Bununla birlikte sigorta bilincine sahip bir toplum inşası için zorunludur. Ülkemizin büyük bir bölümünün deprem bölgesi içerisinde olduğu da bilinir. Bundan dolayı en yıkıcı doğal afet her zaman için depremdir. Buna yönelik belki de en ciddi çalışmalar DASK projeleridir. 

DASK deprem sigortası zorunlu olduğu için herkesin yaptırması gerekir. Aksi durumda ise depremde zarar gören bina için devlet desteği alınması mümkün olmaz. Ayrıca dask bulunmayan evlerin satışında konut kredisi kullanılması söz konusu değildir.

dask

DASK Poliçe Teminatları

Halihazırda Dask poliçesi özelinde evin yıkılması, zarar görmesi veya bir bölümün hasar alması teminatlar kapsamındadır. Bununla birlikte ortaya çıkacak deprem kaynaklı durumlarda teminatlıdır. Ancak enkaz kaldırma masrafları, ölüm kayıpları, kira gelirinden mahrum olma, manevi tazminat durumları yoktur. Bunlar teminat dışı olmakla beraber Dask poliçe teminatları kanunla sabittir. Bundan ötürü sigorta şirketlerinin farklı bir uygulama yapması ya da seçenekle sunması da ihtimal dışıdır. 

Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

İlgili sigorta şirketi üzerinden poliçe numarası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Bununla birlikte DASK özelinde kendi web sitesi üzerinden hemen sorgulamaya katılabilirsiniz. Araç sigortaları için ise poliçe numarası ya da araç plakası yeterlidir. Bu kapsamda acenteleri gezmek ya da gitmek zorunda değilsiniz. Zahmetsiz bir şekilde online sorgulamalar yaparken tüm bilgilere sahip olabilirsiniz. Ayrıca teminat durumlarıyla birlikte tüm hususları tekrar gözden geçirebilirsiniz. Var olan poliçe numarası nedir ise işlem sırasında geçerliliği bulunan kayıt durumudur. Bu numaraya göre poliçenizi bulabilir, sorgulamaları hemen başlatabilirsiniz. Araç sigortasından kaskoya, deprem sigortasından sağlık sigortasına kadar olanaklar vardır. Birkaç dakika içerisinde işlemlerin sonuçlanması da son derece büyük bir kolaylıktır. 

Sigorta Poliçesi Nasıl Düzenlenir? 

Söz konusu sigorta poliçesi nasıl düzenlenir sorusuna genel işlemlerle başlamak doğru olacaktır. Öncelikli olarak muhatap, keşideci ve lehtar tanımı yapılan taraflar hazır olur. Düzenleme aşamasında mutlak surette poliçe çeşitleri arasından seçim yapılırken buna göre genel ve özel şartlar üzerinde anlaşma lazımdır. Sigorta türüyle beraber başlangıç ve bitiş tarihi, teminatlar ve sigorta ücreti bilgileri bulunur. Ayrıca poliçe prim tutarı ve ödemeye dair plan yer alır. Mutlaka düzenleme tarihi de sigorta poliçesinde vardır. Bu genel bilgilerin yanı sıra özel şartlar eklemesi de tarafların isteği üzerine olabilmektedir. Ancak genel şartlar bölümünde tüm sigorta şirketleri için var olan koşullar sıralanır. 

Poliçe içerisinde teminata konu olan tüm unsurların yanı sıra teminat dışı durumlarda olur. Ayrıca hem sigorta şirketi hakları ve sorumlulukları hem de sigorta yaptıran kişinin haklarıyla sorumlulukları madde madde yazılır. Herhangi bir eksiklik olmaması gerekirken net ifadeler kullanılır. Mevzuat uygunluğuna göre gerçekleştirilen sigorta poliçesi tarafların imzalarıyla yasal hale kavuşur. İmza atmadan önce mutlaka tüm tarafların poliçeyi detaylı bir şekilde okuması da son derece önem taşır. Başta sağlık poliçe olmak üzere tüm türlerinde aynı hassasiyet bulunmasıyla ortaya kusursuz bir hizmet alımı çıkar. 

Sıkça Sorulan Sorular

Hayat Sigortası Ücreti Ne Kadar? 

Söz konusu hayat sigortası ücretleri başta prim ödemeleri olmak üzere yaş ve teminat durumlarına göre belirlenir. Herkes için aynı olmayacağı gibi ödemeler aylık, 3 aylık ya da yıllık olarak da gerçekleşir. Kredi kartlı ödemelerin yanı sıra vergiden düşme olanağı bulunur. 

Kredi Hayat Sigortası Kaç Para? 

Kredi hayat sigortası ücretleri de bankalar aracılığıyla sigorta şirketleri tarafından gerçekleşir. Halihazırda kişinin yaş, cinsiyet ve sağlık raporlarına bağlıdır. İhtiyaç kredilerinde 70 TL fiyat var olurken konut kredisi ve taşıt kredilerinde daha yüksektir. Kredi devam ettiği sürece sigortanın yenilenmesi de şarttır. 

Hayat Sigortası Kaç Yıl Geçerli? 

Kredi durumlarıyla ortaya çıkan hayat sigortaları, miktar durumuna göre belirlenir. Kredi türünün dışında kişinin yaş ve sağlık durumlarına göre de fiyatlandırma sigorta şirketince yapılır. Bununla birlikte kredi son taksiti ödenene kadar hayat sigortası yenilenerek devam eder. Aksi durumda ise kişinin sigortasız olması ve vefat etmesiyle kredi ödemeleri mirasçılarına kalır. 

BENZER İÇERİKLER

Yangın Sigortası Zorunlu Mu
Yangın Sigortası Zorunlu Mu?
Yangın sigortası zorunlu mu sorusu, sigorta yaptırmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu [...]
Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Besinler
Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Besinler
Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. C [...]
kalori açığı nedir
Kalori Açığı Nedir?
Kalori Açığı Nedir? Kalori açığı nedir sorusu, kilo vermek isteyenlerin [...]
diyabet nedir
Diyabet Nedir?
Diyabet nedir sorusunun cevabı, kan şekerinin yüksek olmasına yol açan [...]
Makine Kırılması Sigortası Nedir
Makine Kırılması Sigortası Nedir?
Makine Kırılması Sigortası Nedir? Makine kırılması sigortası nedir, işletmelerin makinelerini [...]
lösemi nedir
Lösemi Nedir?
Lösemi nedir, kan kanseri olarak bilinen bir hastalıktır ve kemik [...]

Share this post

× Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?