/
/
Günlük Araç Sigortası

Günlük Araç Sigortası

 Tarihin en eski zamanlarından beri farklı formlarla ve çeşitlerle insanların hayatında yer alan araçlar, hayatı kolaylaştıran ulaşım araçlarıdır. Zamanla teknolojinin gelişmesi, araç teknolojilerinin gelişmesine yol açmış ve kişisel araç sahibi olmak ulaşılabilir hale gelmiştir. Bu da günlük araç sigortası ihtiyacını doğurmuştur. Dolayısıyla araçlar insan hayatında önemli bir yere sahip olmuştur. Şehir hayatının yaygınlaşması, ulaşım ihtiyacının artması neredeyse tüm bireylerin araç edinmesine yol açmıştır. Hal böyle olunca trafikte yaşanabilecek olumsuz durumlarda da büyük bir artış yaşanmıştır. Araçlar her ne kadar insan hayatını kolaylaştıran önemli bir ulaşım aracı olsa da, trafik kazaları ve çeşitli aksaklıklar dolayısıyla araç sahipleri araçlarını güvence altına almak zorunda kalmıştır. Bu durum yaşanabilecek çeşitli aksaklıklarda maddi kayıpların önüne geçmek adına tasarlanmış güvenceleri, diğer bir deyişle araç sigortası türlerini ortaya çıkarmıştır.

  Günlük hayat karmaşasında ortaya çıkan çeşitli olumsuzluklar, araç sigortalarının detaylanmasına ve farklı kollara ayrılmasına olanak sağlamıştır. Son zamanlarda kullanıcılar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan günlük araç sigortası da sigorta çeşitleri arasında yerini almıştır.

Günlük Araç Sigortası Nedir?

Trafik sigortası nedir? Tüm araç çeşitlerinin farklı kapsamlar çerçevesinde zorunlu ve isteğe bağlı olmak üzere, farklı güvence seçenekleriyle sigortalanmasına araç sigortası adı verilir. Araç sigortalarının yaygınlaşması ve yaşanan olumsuz durumlarda hukuki süreçlerin daha hızlı ilerlemesi ve mağduriyetlerin en aza indirgenmesi adına, devlet kontrolü altına alınan zorunlu trafik sigortası tüm araç sahiplerini kapsayan yasal bir zorunluluktur. Yeni araç alımlarında aynı gün içerisinde başlatılması gereken araç sigortaları, ikinci el araç alımlarında 15 günlük bir süre zarfında tamamlanmalıdır. Bu süre zarfında sigorta işlemlerini başlatmayan kullanıcılar yasal yaptırımlara maruz kalmaktadır.

  Sigorta çeşitleri aylık ve yıllık olarak yenilenmek üzere poliçeler ile sınırlandırılır. Fiyatlandırma çalışmalarının kullanıcılar nezdinde daha tercih edilebilir ve uygun fiyatlı olması için günlük araç sigortası fiyatlandırmaları yapılır. Bu işlem aynı zamanda sigorta süreçlerinde büyük bir kolaylık sağlar.

zorunlu-trafik-sigortası

Günlük Araç Sigorta Ne İşe Yarar?

 Araçlar ile yaşanabilecek olumsuz durumlarda ortaya çıkan maddi hasarları önlemek ve mağduriyeti en aza indirmek adına yapılan araç sigortası kişi ve kurumların önceden almış olduğu bir takım garanti ve tedbirlerdir. Günlük araç sigorta ile aracınızın yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz.  Araç sigortası fiyatları günlük olarak hesaplanabilmektedir. Bu fiyatların tam olarak belirlenebilmesi için sigorta kapsamlarının detaylandırılması oldukça önemlidir. Ayrıca şehirden şehre, firmadan firmaya göre değişiklik gösterebilen fiyatlandırmalar, kullanıcıları daha çok araştırmaya itmiştir. En ucuz trafik sigortası fiyatları, ancak bireysel olarak fiyatlandırılabilir. Çünkü aracın türüne ve sigorta kapsamına göre çok sayıda etmen fiyat hesaplamasını etkiler.

Günlük Araç Sigortası Zorunlu Trafik Sigortasını Kapsar mı?

 Zorunlu trafik sigortası devlet kontrolü altına alınmış yasal bir zorunluluktur. Çeşidi ne olursa olsun herhangi bir aracın trafiğe çıkması için sağlaması gereken zorunlu yasal gerekliliklerden biri olan trafik sigortası tüm araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir sigorta türüdür. Trafikte sigortasız halde araç kullanmak yasaktır. Bu yasayı çiğneyen kullanıcılar çeşitli yaptırımlara tabi tutulmaktadır. 1 günlük araç sigortası kapsamının zorunlu trafik sigortası kapsamı çerçevesinde değerlendirilmesi sigorta kapsamındaki maddeler ile doğrudan ilişkilidir. Günlük araç sigortası fiyatı çeşitli faktörlere bağlı olarak hesaplanır. Araç türü, hizmet kapsamı ve hizmet süresi fiyat belirlemede etkin rol oynayan maddelerdir. 

1-günlük-araç-sigortası

Günlük Yapılan Araç Sigortası Neleri Kapsar?

 Sigorta geçiş süreçlerinde yaşanan çeşitli prosedürler ve araştırmalar oldukça yorucu bir süreç haline gelebilmektedir. Sigorta seçeneklerinin çokluğu ve çok sayıda firmanın piyasada farklı çerçeveler kapsamında hizmet vermesi kullanıcıların kafasını karıştırabilmektedir. Tüketicilerin işlemlerini hızlandırmak ve karar süreçlerini kolaylaştırmak adına oldukça faydalı bir uygulama olan günlük araç sigortası tüm kullanıcıların ihtiyacı olan hizmeti almasını sağlar. Günlük araç sigorta işlemleri, sigortası yapılan araca ve hizmete göre şekillendirilir. Yaşanabilecek olumsuz durumlarda kullanıcılar arasında adalet ve eşitliği sağlamak, aynı zamanda aracın başına gelebilecek maddi hasarların nasıl giderileceğini net bir şekilde belirlemek amacıyla yapılan araç sigortaları farklı maddeleri kapsayabilir. Zorunlu trafik sigortası devlet kontrolünde olması sebebiyle hem araçta oluşan fiziksel hasarları içine alan, hem de araç içerisinde yer alan kullanıcıların fiziki hasarlarında yapılacak olan tedavilerin dahil edildiği bir sigorta yöntemidir. 

Kısa Süreli Trafik Sigortası ile Günlük Araç Sigortası Arasındaki Fark

 Sigorta seçeneklerinin çeşitlenmesi, internette yer alan sayısız verinin kullanıcılara farklı şekillerde aktarılması bazı kavramlar arasında kafa karışıklığına yol açmaktadır. Kısa süreli trafik sigortası ve günlük araç sigortası kavramları arasındaki fark kullanıcılar tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Bilindiği üzere trafik sigortası devlet tarafından zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Bu nedenle trafik sigortası yapım aşamasında yaşanabilecek karışıklıkları ve aksaklıkları önlemek adına devlet tarafından kullanıcılara sunulmuş bazı istisnai durumlar vardır. Bu istisnai durumlar kapsamında kısa süreli trafik sigortası kavramı gündeme gelmiştir.

 Zorunlu trafik sigortaları kontrollerin devlet elinde olması sebebiyle, yasal bir düzen sınırları içerisinde yapılmaktadır. Bu nedenle pek çok sigorta çeşidinde olduğu gibi zorunlu trafik sigortasında da poliçeler 1 yıllık olarak düzenlenmektedir. Ancak devlet nezdinde bazı istisnai durumlar için sağlanan kolaylıklar vardır. Kısa süreli trafik sigortası ise yalnızca bu istisnai durumlara sahip olan kullanıcıları kapsar. Bu sigorta çeşidi geçici plaka kullanan araçları ve uluslararası olarak yolcu ve eşya taşıyan yabancı plakalı araçlar için yapılmaktadır. Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.

kısa-süreli-trafik-sigortası

 Günlük Araç Sigorta Ne Kadardır?

 Günlük araç sigortası fiyatları yapılacak olan sigorta kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Araç türü ve sigorta kapsamları belirlendiği takdirde tahmini sigorta hesaplama çalışmaları yapmak mümkündür ancak yine de bu tahmini hesaplamalar gerçek fiyat hesaplamalarıyla örtüşmeyebilir. Sigorta fiyatları hizmet detaylarına göre şekillenmektedir. Hizmet detaylandırıldıkça ve kapsamı genişletildikçe fiyatlarda da doğru orantılı bir artış gözlemlenmektedir. Bu nedenle kullanıcılar tarafından unutulan herhangi bir detay, fiyatlandırmada kilit bir unsur olabileceği için tahmini sigorta hesaplama zaman zaman yanıltıcı olabilir.

araç-sigortası-fiyatları

Sıkça Sorulan Sorular

1 Günlük araç sigortası yapılır mı?

  • Günlük araç sigortası gerekli koşullar sağlandığı takdirde günlük sigorta fiyat hesaplamalarıyla yapılmaktır.  
  • Araç sigortası fiyatları günlük araç sigortasında da sigorta süresine ve sigorta kapsama alanlarına göre değişiklik gösterir.
  • Günlük araç sigortası ve kısa süreli trafik sigortası sık sık karıştırılsa da farklı uygulamalardır.

Geçici araç sigortası kaç gün?

  • Geçici araç sigortası düzenlenebilmesi için 2 istisnai şartın karşılanması gerekmektedir. Geçici plaka taşıyan araçlar ya da uluslararası alanda taşımacılık yapan yabancı plakalı araçlar bu hizmetten faydalanabilmektedir.
  • Geçici plaka kullanım süresi, bu alanda düzenlenen belgelere göre 5 ile 30 gün arasında değişiklik göstermektedir. Geçici plaka kullanım belgesi olan sürücüler, bu süre zarfı içerisinde geçici araç sigortası yaptırabilir.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü tarafınca sağlanan pasaport kayıtlarıyla kontrol edilmek şartıyla yolcu ve eşya taşıyan yabancı plakalı araçlar, koşulları sağladığı takdirde 185 güne kadar geçici araç sigortasından faydalanabilmektedir.

15 günlük sigorta süresi kalktı mı?

  • Yapılan son düzenlemeler ile kafa karışıklığına sebep olan 15 günlük sigorta süresi kısmen uygulanmaya devam etmektedir.
  • Yeni araç satın alım işlemlerinde direkt olarak sigorta başlangıcı zorunlu tutulmaktadır. 0 aracın satın alındığı gün, araç sigortası da başlatılmalıdır.
  • İkinci el araç satın alımlarında kullanıcılara kolaylık sağlanması için 15 günlük sigorta süresi devam etmektedir. İkinci el araç satın alan kullanıcılar herhangi bir şart aranmaksızın 15 günlük bir süreye sahiptir. Ancak bu sürenin sonunda araç sigortası kesinlikle başlatılmış olmalıdır. Aksi halde kullanıcılar yasal işlemlere tabi tutulur.

BENZER İÇERİKLER

Yangın Sigortası Zorunlu Mu
Yangın Sigortası Zorunlu Mu?
Yangın sigortası zorunlu mu sorusu, sigorta yaptırmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu [...]
Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Besinler
Bağışıklık Sistemi Güçlendiren Besinler
Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. C [...]
kalori açığı nedir
Kalori Açığı Nedir?
Kalori Açığı Nedir? Kalori açığı nedir sorusu, kilo vermek isteyenlerin [...]
diyabet nedir
Diyabet Nedir?
Diyabet nedir sorusunun cevabı, kan şekerinin yüksek olmasına yol açan [...]
Makine Kırılması Sigortası Nedir
Makine Kırılması Sigortası Nedir?
Makine Kırılması Sigortası Nedir? Makine kırılması sigortası nedir, işletmelerin makinelerini [...]
lösemi nedir
Lösemi Nedir?
Lösemi nedir, kan kanseri olarak bilinen bir hastalıktır ve kemik [...]

Share this post

× Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?