/
/
Sağlık Sigortası Çeşitleri

Sağlık Sigortası Çeşitleri

Sağlık sigortası nedir? Neden sağlık sigortası yaptırmalıyım? Sağlık sigortası çeşitleri nelerdir? Hangi sağlık sigorta çeşidi bana uygun? gibi bir takım sorular ile zihniniz meşgul oluyor aynı zamanda kendinize en uygun sağlık sigortasını tercih etmekte zorluklar yaşıyorsanız aşağıda yer alan yazımız ile sorularınıza en net cevapları vermeyi ve sağlık sigortası hakkında aklınızda ki tüm soru işaretlerinizi gidermeyi sağlayacağız. 

Sağlık sigortası, kişilerin tıbbi olarak yaşayacağı olası risklere karşı masrafların bir kısmını veya tümünü kapsayan bir sigorta çeşididir. Yaşamın getireceklerinin her daim büyük bir muamma olduğu düşünüldüğünde özellikle sağlık ile ilgili yaşanabilecek kaza veya hastalık durumlarının olma olasılığı oldukça yüksektir. Bu riskler karşısında sağlık sigortası yaptırarak kendinizi ve ailenizi bir güvence altına almanız oldukça önemlidir.

Sağlık sigortası yaptırırken zorunlu sağlık sigortası ve isteğe bağlı sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Trafik sigortası, DASK gibi sigorta çeşitlerini zorunlu sigorta çeşitlerine, araç kasko sigortası ve benzeri türleri ise isteğe bağlı sigorta çeşitlerine örnek olarak verilebilmektedir. Bununla paralel olarak sağlık sigortası yaptırırken SGK zorunlu bir sigorta olarak karşımıza çıkmakta, tamamlayıcı ve özel sigortalar ise isteğe bağlı sağlık sigortası örneği olarak tercih edilmektedir. 

Sağlık Sigortası Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık sigortası, belirli bir ödenek karşılığında kişilerin sahip olduğu ve tıbbi olarak ortaya çıkma ihtimali olan riskleri teminat altına alan, kapsam dahilindeki masrafları karşılayan sözleşme olup üç çeşittir bunlar; tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortası, yabancı sağlık sigortasıdır. Her bir sağlık sigortası farklı masraf çeşitlerini karşılamakta ve beraberinde kapsamları da farklı olmaktadır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası isteğe bağlı olarak vatandaşlara seçme özgürlüğü tanınan sağlık sigortası çeşitleri olurken yabancı sağlık sigortası tamamen zorunlu olan ve yabancı uyruklu vatandaşların ikamet edebilmeleri için gerekli olan sağlık sigortası çeşididir. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir? Zorunlu bir sağlık sigortası çeşidi midir? Kapsamları ve teminatları nelerdir? Gibi soruların cevapları için aşağıda yer alan yazımıza göz atabilirsiniz.

sağlık-sigortası-çeşitleri-nelerdir

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, isteğe bağlı olarak tercih edilen aynı zamanda devlet desteği olan bir sigorta çeşididir. Sgk sigorta çeşitlerinin tedavi gördüğünüz hastane de karşılayamadığı veya limitinin aşıldığı durumda devreye giren ve SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde geçerli olan sağlık sigortasıdır. Bu sağlık sigortasından hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hemde yabancı uyruklu kişiler yararlanabilmektedir. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası teminat türlerini yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminat türleri olarak 2’ye ayırmamız mümkündür. Yatarak tedavi teminat türü kapsamları şu şekildedir;

  • Her türlü cerrahi müdehale gerektiren durumlarda,
  • Cerrah ve doktor ücretleri,
  • Tedavi ve tanı ücretleri,
  • Ameliyat malzemesi masrafları gibi hastaneye yatışı gerektiren tüm durumlarda masraflar tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi kapsamına girmektedir.

Ayakta tedavi teminat türü kapsamları ise ;

  • Doktor muayene ücretleri,
  • Tanı ve tedavi masrafları,
  • Her türlü tahlil ve MR gibi görüntüleme giderleri,
  • Fizik tedavi,
  • Rehabilitasyon giderleri de tamamlayıcı sağlık sigortası ayakta tedavi kapsamına girmektedir.

Sizler de sağlığını önemseyen vatandaşlar arasındaysanız tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak ayrıcalıklı sağlık hizmetlerinden hemen yararlanma fırsatı yakalayabilirsiniz.

tamamlayıcı-sağlık-sigortası

Özel Sağlık Sigortası Türleri Nelerdir?

Özel sağlık sigortası, sahibi olup ayrıcalıklarından yararlanmak için ayrıca SGK’lı olmak zorunda değilsiniz. Özel sağlık sigortası poliçeniz de yer alan teminatlar dahilinde tüm masraflarınızı karşılayan bir sigorta türüdür. 

Özel sağlık sigortası çeşitleri sizlere dilediğiniz hastanede yatarak veya ayakta tedavi olabilme imkanı sunmaktadır. İsterseniz sadece ayakta tedavi teminatını veya sadece yatarak tedavi temainatını seçebilir isterseniz her ikisinide tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ayakta tedavi teminatınıza doğum poliçenizide ekleterek yatarak tedavi ayrıcalığından da faydalanma imkanı bulabilirsiniz.

Bu poliçe tercih ettiğiniz teminatlar kapsamında özel hastanede ki alacağınız tedavi masraflarınızı tamamen ücretsiz veya minimum bir ücret karşılığında karşılama fırsatı sunmaktadır. İsteğe bağlı olarak tercih edilen bu sağlık sigortası çeşidinden 18 ve 65 yaş aralığında ki tüm vatandaşlar yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra özel sağlık sigortası kapsam ve şartları kişilerin kendi özelinde belirlenebilmektedir. Bu nedenle genel itibariyle net bir özel sağlık sigortası fiyat bilgisi vermek oldukça zordur. Özel sağlık sigortası kapsamında bir sağlık güvencesine dahil olmak isteyen kişilerin başvuru yaparak istedikleri seçenekleri sigortalarına dahil etmeleri gerekmektedir.

Sizler de sigortanıza ek olarak veya yalnızca özel sigortalı olarak bu sağlık sigortasından faydalanmak isterseniz özel sağlık sigortası türleri hakkında net bilgi almanız fiyat ve kapsamlar hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Tüm bilgi ve şartlar hakkında bilgi almak için hemen arayın!

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

Türkiye’de ikamet izni almak istiyor ve yabancı sağlık sigortası nedir? Merak ediyorsanız bu başlık tam size göre. 

Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de 1 yıl ve 1 yıldan daha fazla süre de oturacak olan yabancı uyruklu kişiler için uygulanan aynı zamanda Türkiye’de oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin yerine getirmesi gereken vize ve benzeri şartlar arasında da yerini alan sağlık sigortası türüdür. Diğer sağlık sigortası çeşitlerinde olduğu gibi yabancılar için ayakta tedavi sağlık sigortası ve yatarak tedavi sağlık sigortası olarak 2’ye ayrılmakta ve farklı teminatları kapsamaktadırlar.

Yapılması şart olan bu sağlık sigortasının teminatları ise şu şekildedir;

Yabancılar için ayakta tedavi sağlık sigortası teminat çeşitleri hastalık tanısı, doktor tedavisi, yapılan tüm tahlil ve tetkikler, ilaç masrafları ve fizik tedavi yöntemi olarak belirtebiliriz.

Yabancılar için yatarak tedavi sağlık sigortası teminat çeşitleri ise ameliyatlar, yatarak yapılan doktor tedavisi ve ilaç masrafları, kemoterapi, diyaliz gibi 24 saat yatış gerektirmeyen durumlardır.

Yabancılar için sağlık sigortası fiyatları , 2022 yılında değişiklik göstermiş olup ikamet izni ve yabancılar için sağlık sigortası almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin yaşlarına göre farklılık göstermektedir. 18 ve 65 yaş aralığında ki yabancı uyruklu kişiler sigorta fiyatı olarak en düşük 800 tl en fazla ise 1700 tl civarıdır.

yabancı-sağlık-sigortası

Sağlık Sigortası Yatarak Tedavi Teminat Türleri Nelerdir?

Yatarak tedavi sağlık sigortası ameliyat, kaza, evde bakım ve benzeri durumlarda ciddi boyutta ki rahatsızlıkları kapsayan ve hastaneye yatış ile birlikte tedavinin mümkün olduğu durumlarda geçerlidir. Bunun yanı sıra kemoterapi, diyaliz ve radyoterapi gibi 24 saat yatış gerektirmeyen hastalıkların tedavisi de yine yatarak tedavi sigorta kapsamı içerisine dahil olmaktadır.

Yatarak tedavi poliçeleri bu durumlarda hastanın tüm ilaç ve yatış masraflarını karşılamayı kapsamaktadır. 

Sağlık sigortası yatarak tedavi teminat türleri nelerdir? Veya yatış yaptığı hastanede ki hangi masraflarımı karşılamaktadır? Diye merak ediyorsanız şu şekil de sıralamak mümkündür.

  • Ameliyat
  • Evde verilen bakım hizmeti
  • Yatarak tedavi sırasında konulan tanı, ilaç tedavisi ve doktor takibi
  • Refakatçinin zorunlu olduğu durumlar da
  • Doğum
  • Ambulans ile karadan veya havadan nakil giderleri
  • Yatarak uygulanan rehabilitasyon tedavisinde

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlık sigortası kaça ayrılır?

Sağlık sigortası genel itibariyle 2 kısıma ayrılmaktadır. Bunları yatarak tedavi sağlık sigortası ve ayakta tedavi sağlık sigortası olarak ayırmamız mümkündür. Her iki sağlık sigortasının da kapsamları birbirinden farklıdır ve ikisi de birbirinin masraflarını karşılamamaktadır. Örneğin yatarak tedavi sağlık sigortası poliçesine dahil olan hastalar ayakta tedavi olmaları durumunda ilaç ve benzeri masrafları karşılanmamaktadır.

Sağlık sigortası türü nedir?

Sağlık sigortası türleri 3 tanedir. Bunlar; 

  • Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
  • Özel Sağlık Sigortası
  • Yabancı Sağlık sigortası 

Bu sağlık sigortası çeşitlerinden kendinize en uygun olana karar vermek için her birinin tanım ve kapsamlarını, gerekliliklerini aynı zaman da sağladığı faydaları detaylı olarak bilmeniz gerekmektedir. Bunlar hakkında aldığınız ayrıntılı bilgi sonrasında mutlaka sağlık sigortanızı başlatmalı ve kendinizi güvence altına almalısınız.

Sağlık sigortası nelerdir?

Sağlık sigortası, çeşitleri göz önüne alındığında zorunlu sağlık sigortası ve isteğe bağlı olarak adlandırılan ve yapılması ile birlikte bir takım özel imkanları içerisinde barındıran sağlık sigortası olarak iki başlık altında toplamamız mümkündür. 

Zorunlu sağlık sigortası yani SGK kişilerin hiç bir güvencelerinin olmadığı durumlarda da sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı bulmaları için gereken sigorta çeşididir. İsteğe bağlı sigorta çeşidi ise kişilerin zorunlu sağlık sigortasının yanı sıra kendi belirleyecekleri ayrıcalıkları da içinde barındıran poliçelerdir.

sağlık-sigortası

BENZER İÇERİKLER

Özel Sağlık Sigortası Olup Olmadığını Öğrenme
Özel Sağlık Sigortası Olup Olmadığını Öğrenme Çeşitleri
Özel sağlık sigortası olup olmadığını öğrenme işlemi için çeşitli yöntemler [...]
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Onay Süresi
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Onay Süresi Ne Kadar?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası onay süresi, başvuru sürecinin ardından sigorta poliçesinin [...]
Özel Sağlık Sigortası Süresi
Özel Sağlık Sigortası Süresi
Özel Sağlık Sigortası süresi, poliçenin başlangıç tarihinden itibaren belirli bir [...]
Özel Sağlık Sigortası Olunca Ne Olur
Özel Sağlık Sigortası Olunca Ne Olur?
Özel Sağlık Sigortası olunca ne olur, sağlık hizmetlerine kolay erişim, [...]
Özel Sağlık Sigortası ile Genel Sağlık Sigortası Arasındaki Fark
Özel Sağlık Sigortası ile Genel Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir?
Özel sağlık sigortası ile genel sağlık sigortası arasındaki farklar, kapsam, [...]
bebek için sağlık sigortası
Bebek İçin Sağlık Sigortası
Bebek İçin Sağlık Sigortası Nedir? Bebek için sağlık sigortası, yenidoğan [...]

Share this post

× Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?