Trafik sigortası nedir diye sorduğumuzda aklımıza 2 seçenek geliyor. Birincisi kasko sigortası ikincisi ise zorunlu trafik sigortası. Bu yazımızda trafik sigortasını en net şekilde anlattık.
Motorlu taşıtlar insan hayatını kolaylaştıran, kısa sürede birçok iş yapmayı sağlayan araçlardır. Taşıtlar kullanım kolaylığı ve pratikliği nedeniyle oldukça sık tercih edilmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık iki milyarın üzerinde motorlu kara taşıtı olduğu bilinmektedir. Araç kullanımının yaygınlaşması beraberinde birçok probleme de neden olmaktadır. Yapılan çalışmalara göre yılda trafik kazaları nedeniyle milyonlarca insan yaşamını yitirmektedir. Bu istatistiklere göre her yarım dakikada bir insanın ölmesi anlamına gelmektedir.
Trafik kazaları istenmeyen sonuçlara neden olmaktadır. Maddi ve bedensel kayıplara yol açan trafik kazaların bedeli sürücüye ciddi bir fatura çıkarmaktadır. Trafik sigortası ise bu tür olaylara karşı sürücünün maddi ve hukuksal anlamda güvence altına almaktadır. Trafik sigortası nedir, neleri kapsamaktadır soruları merak edilmektedir. Trafik sigortası sürücülerin kaza durumunda hata payına bağlı olarak karşı tarafın masraflarını karşılama sistemidir. Trafik sigortasının kapsam ve genişliği birçok konuya bağlı olarak değişmektedir.
Trafik sigortası ne işe yarar?
Trafik sigortası az bir bedel ile kişiyi olası durumlarda oldukça yüksek meblağlardan kurtarmaktadır. Kaza durumunda hatalı taraf mağdurun birçok masrafını karşılamak durumundadır. Sigortasız bir sürücünün ödeyeceği miktar sigortalı birine göre kat kat yüksek olmaktadır. Bu nedenle trafik sigortası uzun vadede karlı bir sistem olarak ön plana çıkmaktadır. Trafik sigortası kişiyi maddi yükümlülükler konusunda güvence altına almaktadır. Daha detaylı trafik sigortası ne işe yarar diye merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Trafik kazaları dikkatsizlik, aşırı hız, alkollü araç kullanımı, yorgunluk, yarış, trafik kuralları ihlali gibi sürücü hatalarından ortaya çıkmaktadır. Trafik kanunlarına göre hatalı taraf mağdurun zararını gidermek durumundadır. Kullanıcılar giderleri minimum seviyede tutabilmek için trafik sigortası yapmayı tercih etmektedir. Sürücüler bu nedenle trafik sigortası neleri kapsar sorusunu merak etmektedir.
Araç sigortası kaza durumunda kullanıcı hata payına bağlı olarak masraf karşılama oranı değişmektedir.
Trafik sigortasının kapsamı:
- karşı tarafın maddi zararı,
- araç içinde yaralanan her yolcunun medikal tedavi masrafı,
- ilaç ücreti,
- adli süreç takibi,
- çekici ücreti,
- kalıcı sakatlık tazminatı,
- ölümlü kazalarda ölüm tazminatını kapsamaktadır. Trafik sigortası karşı tarafın
maddi zararını karşılarken sürücünün kendi taşıt giderlerini kapsamamaktadır. Bunun için sürücüler uygun firmalarla kasko sözleşmesi yapmaktadır. Kasko fiyatları sürücünün araç kullanım sicili, arabanın yaşı ve aracın fiyatına bağlı olarak değişmektedir.
Trafik Sigortası Zorunlu Mu?
Araç sahipleri trafik sigortası zorunlu mu sorusunu merak etmektedir. Karayolları Trafik Kanununu her aracın sigortalatılmasını zorunlu kılmıştır. Zorunlu trafik sigortası yapılmadığı takdirde aracın trafiğe çıkması yasaktır. Sigortasız araç kullanmanın birçok cezası bulunmaktadır.
- Para cezası,
- sürücünün ehliyetine el konulur,
- trafikten men edilebilir,
- trafikten men edilen aracın sigorta borcu ödenene kadar geçen sürenin park bedeli,
- araca el konulması
- hapis cezası gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası devletlerin araç takip ve kontrol esasları nedeniyle uygulanmaktadır. Bürokratik yoğunluğun yaşanmaması, araç ile ilgili denetimlerde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak üzerine kurulan zorunlu trafik sigorta sistemi birçok sigorta avantajı sunmaktadır. Az bir yıllık ücret ile olası istenmeyen durumlarda büyük kolaylık sağlaması nedeniyle uygulanmaktadır.
Trafik Sigortası Niçin Zorunludur?
Trafik sigortası kazazedelerin haklarını korumak amacıyla kurulan sistemdir. Kaza durumunda mağdurun masraflarını karşılamak, adli ve cezai işlemlerin takibi nedeniyle trafik sigortası zorunlu tutulmuştur. Trafik sigorta poliçesi bulunmayan araç ve araç sahibine birtakım yaptırımlar söz konusudur. Bu nedenle sigortasız araçların karayolu kanunlarına göre trafiğe çıkmaları yasaklanmıştır.
Trafik sigortası bir yıllık anlaşma ile ödenmektedir. Sigorta süresi bittiğinde yenilenmesi ve dosyaya işlenmesi gerekmektedir. Sigorta olmadığı takdirde sürücüler yüksek meblağlarda ödemelerle karşılaşmaktadır. Bu ücretler karşılanmadığı takdirde icra, haciz veya hapis cezası söz konusudur. Sürücü hata oranına göre sigorta şirketi tarafların sorunları gidermektedir.
Kısa Süreli Trafik Sigortası Nedir, Nasıl Yapılır?
İnsanlar yapı itibariyle kusurlu varlıklarıdır. Trafikte en ufak bir dikkatsizlikte milisaniyelik bir hata payıyla ölümcül kazalara neden olmaktadır. Sürücüler zorunlu trafik sigorta üyeliği ile olası tehlikelere karşı ekonomik ve hukuk koruması altına girmektedir. Zorunlu trafik sigorta süresi bir yıllık süre ile yapılmaktadır. Belirlenen süre bittiğinde sigorta sözleşmesinin yenilenmesi zorunlu kılınmıştır. Bazı durumlarda kısa süreli trafik sigorta seçenekleri de araç sahiplerine sunulan önemli bir seçenek olmaktadır.
Kullanıcılar kısa süreli trafik sigortası nedir, nasıl yapılır sorusunu merak etmektedir. On iki ay boyunca sigorta masrafını karşılamak yerine daha kısa süreli sigorta anlaşmaları yapılmaktadır. Yurtdışından ülkemize gelen yabancı araçlar, günlük araç kiralama, yurtdışı ticaret, yük taşıma, turizm yolculuğu ve sefer turları amacıyla kullanılacak araçların kısa süreli sigortalama hizmeti sunulmaktadır. Sigorta şirketleri ile yapılacak iş sözleşmesi ile kısa vadeli sigortalamak mümkündür.
Bir Günlük Araç Sigortası Yapılır mı?
Bir günlük araç sigortası anlaşmalı kurum ve şirketler tarafından yapılmaktadır. İnsanlar iş seyahati, toplantı, tatil, konferans, şehirler arası yolculuk, yük taşımacılığı gibi günübirlik kullanım için araç kiralamaktadır. Ekonomik ve kullanışlı olmasından dolayı günlük araç kiralama yaygındır. Kiralanan araç kullanıcıya zimmetlenir. Emanet sıfatıyla kullanılan aracın maddi bir hasar alması durumunda tüm masraflar kullanıcıdan tahsis edilmektedir.
Kiralanan araç günlük olsa bile masraf bakımından oldukça ağır bir yük bırakmaktadır. Araç kiralamada günlük ve kısa süreli sigorta seçenekleri kullanıcılara sunulan bir hizmet türüdür. Uzun süreli sigorta imkanlarının tümünü günlük araç sigortası sözleşmesinde bulmak mümkündür.
Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Trafik sigortası teminatları kazazedeler tarafından yeterince bilinmeyen bir konudur. Trafik sigortası için havuzda biriken para miktarı sürücülerin karşı taraf hakkındaki maddi ve bedensel kayıpları teminat altındadır. Sigorta kullanıcının kusurluluk düzeyine bağlı olarak bu masrafları karşılamaktadır. Kazada zarar gören aracın bakım onarım masrafları, kazadan etkilenen yolcuların sağlık giderleri, ilaç masrafı ve ölüm tazminatını içermektedir.
Trafik sigorta teminat limitleri sigorta şirketlerin kural ve esaslarına bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak sigorta teminatları araç türüne, sigorta poliçesine, kaza suçluluk düzeyine bağlı olarak değişmektedir. Trafik sigorta teminat limitleri her yıl değişmektedir. Sigorta, araç içinde olmayan çekme karavan, römork, yük ve eşya taşıma aparatı teminat kapsamında değildir. Bu tür araçlara özel sigorta ve kasko ücret tarifesi mevcuttur.
Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadardır?
Trafik sigortası fiyatları birçok unsura bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Sigorta fiyatları:
kullanıcı kaza geçmişine,
- aracı şirkete,
- aracın markası,
- aracın bulunduğu sektör,
- aracın bulunduğu il,
- sürücünün kaza geçmişi,
- sigorta başlangıç yılı,
- geçmiş kazalarda harcanan teminat bedelleri sigorta fiyatlarını belirlemektedir.
Zorunlu trafik sigorta fiyatları her yıl değişmektedir. Bu nedenle güncel sigorta fiyatları sabit olmamaktadır. En uygun trafik sigortası veya en uygun kasko fiyatları arıyorsanız bizimle iletişime geçerek uygun fiyatlı sigortaya sahip olabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Trafik sigortası neleri kapsar?
Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın maddi ve medikal bakım masraflarını karşılamaktadır. Sigorta kapsamında:
- aracın onarım masrafı,
- araç içindeki yaralıların hastane giderleri,
- ilaç ve tedavi masrafları,
- sakatlık ve ölüm tazminatını karşılamaktadır. Trafik sigortası sürücü kusurluluğuna
bağlı olarak teminat limitleri de değişmektedir.
Trafik sigortasının amacı nedir?
Zorunlu trafik sigortası karayolları kanunları çerçevesinde tüm araç sahiplerin yükümlü olduğu bir uygulamadır. Her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Trafik sigortasının amacı:
- kaza mağduriyetini hızlı ve etkin bir şekilde gidermek,
- hastane masrafı düşünülmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitme imkanı sağlar,
- daha büyük maddi yükümlülükten kurtarır,
- araç denetim ve takip kolaylığı sağlaması nedeniyle uygulanmaktadır.
Trafik sigortası ne kadar öder?
Trafik sigorta teminat limiti birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Sigorta ödemeleri:
- sürücü kusur oranına,
- sigorta şirketinin kampanya ve çalışma esaslarına,
- sigorta poliçesinin kapsamına,
- zarar gören yolcuların özürlülük raporlar derecelerine bağlı olarak ödeme miktarı da
değişmektedir.