/
/
Zorunlu Sigorta Nedir?

Zorunlu Sigorta Nedir?

Hemen Teklif Al!

İhtiyacınız Olan Pek Çok Üründen Hemen Ücretsiz Teklif Al

Zorunlu sigorta nedir diye merak edenler için, kişilerin hayatını, sağlığını veya mülkünü sigorta ettirme yükümlülüğü getirdiği durumlarda yapılan sigortadır. Bu yürütülen faaliyetle önemli ekonomik zararları önlemek için kullanılan, bazı durumlarda zorunlu olan bir korumadır. Zorunlu sigorta, sigorta sözleşmelerinin müşterinin talebi üzerine değil, kanunun öngördüğü bir yükümlülük nedeniyle akdedildiği bir sigorta türüdür. Örneğin, bir arabanız varsa, zorunlu üçüncü şahıs sorumluluk sigortası sözleşmesi yapmanız gerekir.
Zorunlu sigorta ile kişilerin hayatı, sağlığı yaşamı sosyal hakları veya mülklerine zarar vermek; diğer kişilerin hayatına, sağlığına veya mallarına zarar verme veya diğer kişilerle yapılan sözleşmelerin ihlali sonucu ortaya çıkabilecek hukuki sorumluluk riskini önlemek için yapılabilmektedir.

Bir kişinin yaşamını veya sağlığını veya evini güvence altına alma yükümlülüğü, bir vatandaşa kanunla yüklenmemektedir.  Zorunlu sigorta, bireylerin, işletmelerin veya diğer kuruluşların kanunen yürürlükte olması gereken sigortadır.

Zorunlu sigorta genellikle kişinin hayatı ve ağır finansal maliyetler taşıyan tehlikeleri kapsar. Genellikle sigortalının mali çöküntüye uğramasını önlemek, mağdurların tazminatını (devlete yük olmadan) veya her ikisini birden sağlamak amaçlanır.

sigorta-zorunluluğu

Zorunlu Sigortalar Hangileridir?

Zorunlu sigorta, bireylerin veya işletmelerin belirli faaliyetlerde bulunmadan önce yasaların gerektirdiği her türlü sigorta kapsamıdır. Bu tür zorunlu teminatın ardındaki fikir, poliçe şartlarında kapsanan olayların gerçekleşmesi durumunda aksi takdirde olumsuz etkilenecek olanların refahını korumaktadır. Zorunlu sigortaların türleri birçok amacı kapsar. Zorunlu sigorta türleri kişinin can ve mal güvenliği amaçlar. Sağlık sigortası ev sigortası ölüm gibi kayıplar için hayat sigortası dask deprem sigortası en çok tercih edilen zorunlu sigorta türleridir. Araba sahibi iseniz yasal olan tek sigorta zorunlu trafik sigortasıdır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyor ve devlet kapsamında tedavi uygulanmıyorsa sağlık sigortası yaptırılabilir. 

Bir ev sigortası için kişinin ev sahibi olmak gereklidir.  Ev ve iş yerleri için doğal afetlere karşı koruma sigortası olan deprem sigortası uygulanabilir. Gerçekten ihtiyacınız varsa değerlendirebileceğiniz bir dizi zorunlu sigorta türü vardır. 

deprem-sigortası

Zorunlu Sigorta Kolu Kapsamı Nedir?

Çalışanlara işveren tarafından yapılan sigortaya zorunlu sigorta kolu denilmektedir. Mevcut mevzuat, işveren tarafından ve bir bağımlılık ilişkisi içindeki çalışanlarının tüm personeli lehine zorunlu sigorta kolu olan 4A yapılmasını gerektirmektedir.

İşçiler için bu zorunlu sigortanın poliçeleri, primleri ödemekle, çalışanları hak sahibi olarak tutmakla görevli işverenler veya belirledikleri kişiler tarafından taahhüt edilir.

Bu sigorta, çalışana atanabilecek diğer sigortalardan bağımsız olarak resmileştirilmelidir. Çalışanın sigorta eksikliği nedeniyle sigorta kapsamına girmemesi, işveren açısından ciddi bir kusur teşkil etmekte, bu da onu yaptırımlara karşı hassas hale getirmekte ve ölüm halinde karşılık gelen tazminatı ödeyerek yanıt vermeye mecbur bırakmaktadır. Ayrıca zorunlu sigorta kolu olan çalışan sigortası emeklilik hakkı kazanmak için de son derece önemlidir.

Zorunlu Trafik Sigortası

Trafik kazası nedeniyle sürücünün neden olabileceği zararların ekonomik olarak onarılmasından sorumludur. Bu şekilde, etkilenenlerin karşılık gelen tazminatlarını almalarını kolaylaştırır ve sadece yayalar veya başka bir arabada seyahat edenler değil, aracın diğer yolcuları da bu durumdan faydalanabilir.  Genellikle zorunlu trafik sigortası dediğimiz satın alma sıklığı ne olursa olsun, adına özel araç sahibi olan herkes için kanunen akdi zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Zorunlu trafik sigortasının sürücüyü kapsamadığı birkaç durum bulunabilmektedir ve her risk sigorta poliçesini kapsamaz. Sürücünün sarhoşken veya herhangi bir uyuşturucunun etkisi altındayken bir kazaya neden olması durumunda, Araçta herhangi bir yasa dışı değişiklik yaptıysanız veya açıklanmayan herhangi bir büyük değişiklik yaptıysanız araç zorunlu trafik sigortası kapsamı dışına çıkabilir. 

Bu durumlarda sigorta şirketi öncelikle zarara uğrayanlara tazminat ödeyecek, ancak daha sonra tekrar hakkı olarak bilinen sigortalıya masrafı ödeyecektir. Bu, zarar gören tarafın tazminatını korur.

trafik-sigortası

Zorunlu Deprem Sigortası

Zorunlu deprem sigortası bir diğer adıyla dask sigortası olarak bilinmektedir. Özel koşullarda sigorta edilen sigorta belgesi ile tasdiklenerek tanımlanan konutu, Poliçe süresi içinde meydana gelen maddi hasara karşı, söz konusu maddi hasarın kazara, ani ve öngörülemeyen, doğrudan bir sonucu olarak meydana gelmesi koşuluyla teminat altına alan sigorta çeşididir.

Deprem sigortası doğal afetlere karşı alınabilecek en güvenli önlemlerden biridir. Deprem Sarsıntı ve evin yıkılmasına yetkililer tarafından emredilen yıkım eylemleri için uygulanmaktadır.  Binalarda apartmanlarda yaşayan insanların tercih ettiği zorunlu deprem sigortası etkin olarak sadece konut için kullanılır. Maddi kayıpların karşılanabilmesi ve ortadan kaldırılması için zorunlu dask sigortası oldukça gereklidir.

dask-sigortası

Zorunlu Sağlık Sigortası

Zorunlu sağlık sigortası yaptırmak genellikle iyi ve kurtarıcıdır. Böylece sağlık sigortasından faydalanarak emeklilik, hastalık ölüm kayıp gibi durumlara karşı zorunlu sigorta yoluyla dolaylı olarak korumaya sahip olabilirsiniz.  

Zorunlu sağlık sigortası sağlık hizmetleri tavsiyelerine hızlı erişim sağlar. Sağlık sigortası olan çoğu insan bunu işverenlerin aracılığıyla ya da bireysel olarak alır ve bunun için sağlanan faydalar üzerinden vergilendirilir. Bu tür bir sigortayı özel olarak yaptırmak da mümkündür, ancak o zaman daha biraz daha yüksek prim ödemeleri oluşabilir. İşvereniniz aracılığıyla sigortanız varsa, özel sağlık sigortası da yaptırmanız için bir neden yoktur. Sağlık sigortası ihtiyacı, kamu hizmetlerinden ne kadar memnun olduğunuza, bekleme ve tedavi sürelerine aynı zamanda sağlık sigortasının sunduğu bakıma bağlıdır.

Zorunlu Ev Sigortası

Tüm ev sigortası, mülkiyet koruması, sorumluluk koruması ve yasal korumayı içeren paket sigortadır. Ancak zorunlu ev sigortasının ne kadar tazminat sağladığı ve tam olarak yaşanan olaylara göre farklılık göstermektedir.

Kendinize ait bir apartman dairesinde yaşıyorsanız konut sigortası yani zorunlu ev sigortası yaptırmanız gerekir, binanın sigortalı olması muhtemeldir ancak bireysel sigortaya da ihtiyaç duyulur. Aynı şekilde kat mülkiyeti için de zorunlu ev sigortası gerekmektedir. Yangın yıkılma su basması sel baskını gibi olağan dışı durumlarda oluşabilecek maddi hasarların giderilmesi için son derece önemlidir. 

Sıkça Sorulan Sorular

4 A Zorunlu sigorta kolu ne demek?

  • Kişinin hayatı boyunca yaşayabileceği olası zorluklara karşı önlem olarak seçeceği birçok sigorta kolu bulunur.  
  • Bu durum kişinin sağlığından taşınabilir ve taşınmazı korumaya yönelik uygulanabilecek kollardır. Bunlardan en mühim olanı iş süreci boyunca işverenin çalışana yapmakla yükümlü olduğu sigorta türüdür.
  • Zorunlu sigorta kolu olarak bilinen 4A işverenin işçinin sağlık ve sosyal haklarını korumak için uyguladığı sigortadır. Özellikle ağır işlerde çalışan ve kaza riski yüksek işyerleri için 4A sigorta uygulaması yapılmadan işbaşı yapılmamaktadır.
  • Zorunlu sigorta için birincil temas noktası, her durumda özel istihdamdır. Buna göre sağlık, kaza ve emeklilik sigortalarında sigorta koruması çeşitli kanunlarda düzenlenmiştir.

Zorunlu sigorta ne demek?

  • Belirli haklardan faydalanmak isteyen herkesi kapsar.  Kişiyi maddi ve manevi kayıplara karşı korumayı amaçlayan sigorta türleridir. 
  • Kişinin sağlığını sosyal haklarını araç ve evini oluşabilecek kaza hırsızlık doğal afetlere kadar birçok sebepten korumayı amaçlamaktadır. 
  • Zorunlu sigorta bireysel ya da kurumsal olarak yapılmaktadır.

Zorunlu trafik sigortası kaç para?

  • Zorunlu trafik sigortası aracın büyüklüğüne cinsine göre değişiklik göstermektedir. 
  • 2022 yılı otomobil trafik sigortası ortalama 6000 tldir. 
  • Prim ödemeleri için sigorta şirketine aracın türünü (kamyonet motosiklet binek oto ) belirterek detaylı bilgi alabilirsiniz. 

BENZER İÇERİKLER

grip belirtileri
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem [...]
Sürücü Raporu Nasıl Alınır
Sürücü Raporu Nasıl Alınır?
Sürücü raporu nasıl alınır? Sürücü belgenizi almak için gerekli adımları [...]
What is Foreign Health Insurance in Turkey
What is Foreign Health Insurance in Turkey?
Foreign health insurance in Turkey is a mandatory coverage for [...]
Sigortalı Taşıma Nedir
Sigortalı Taşıma Nedir?
Sigortalı taşıma nedir, eşyalarınızın taşınma sürecinde oluşabilecek zarar ve kayıplara [...]
Bina Tamamlama Sigortası zorunlu mu
Bina Tamamlama Sigortası Zorunlu Mu?
Bina Tamamlama Sigortası zorunlu mu? Türkiye’de inşaat projelerinde bu sigorta, [...]
Doğum Sigortası Zorunlu Mu
Doğum Sigortası Zorunlu Mu?
“Doğum sigortası zorunlu mu? Detaylı bilgi için okumaya devam et! [...]

Share this post

× Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?